Parlament BiH
0

Predstavnički dom sutra o zahtjevu da zakon o JMB ide po hitnom postupku

SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će sutra zahtjev nekolicine poslanika da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB).

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopćeno je da su ovakav zahtjev podnijeli poslanici Saša Magazinović, Senad Šepić, Mirasad Đugum, Mladen Ivanković Lijanović i Beriz Belkić.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izjavio je ranije Srni da je Ustavni sud BiH 12. februara poništio član pet Zakona o jedinstvenom matičnom broju tako da nijedan novorođeni građanin u BiH ne može dobiti novi matični broj, što znači da nema zdravstvenih knjižica, putnih isprava, drugih dokumenata itd.

On je podsjetio da je Ustavni sud BiH 2011. godine donio odluku da odredbe člana pet ovog zakona nisu u skladu sa Ustavom BiH i naložio da u roku od šest mjeseci taj zakon bude usaglašen sa odlukom Ustavnog suda BiH.

"Prošle godine smo ponudili zakon kojim smo usaglasili odredbe sa odlukom Ustavnog suda BiH, ali Parlamentarna skupština BiH nije prihvatila taj zakon, jer su protiv njega glasali predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda. Nakon toga je Ustavni sud BiH 12. februara poništio odredbe tog člana što znači da taj član u zakonu više uopšte ne postoji", istakao je Nović.

On je pojasnio da to znači da su ukinute odredbe koje govore o registracionim područjima u BiH koja su značajna, jer se na osnovu njih određuju posljednje četiri cifre u jedinstvenom matičnom broju.

"Ministarstvo će ovih dana Vijeću ministara BiH uputiti prijedlog novog zakona i tražićemo da ide u hitnu proceduru, jer ako ode u redovnu proceduru, koja će da traje od tri do šest mjeseci, može da izazove katastrofalne posljedice po građane BiH", ocijenio je Nović.

Pred poslanicima će se naći i zahtjev Vijeća ministara BiH da po hitnom postpuku bude razmatran Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Sa dnevnog reda sutrašnje sjednice skinut je Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane i bezbjednosti BiH u drugom čitanju, na zahtjev predlagača ovog zakonskog akta Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentrarne skupštine BiH.

Pred poslanicima će se u drugom čitanju naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH kojim bi zakonski bile regulisane obaveze preuzete Okvirnim finansijskim sporazumom sa postojećom zakonskom regulativom, posebno u odnosu na propise o budžetu.

Ovim izmjenama i dopunama regulisano je pitanje organa zaduženih za izgradnju objekta u kojem će biti smješten Zavod, te stastus Jedinice za implementaciju projekta kao specifične i privremene upravne organizacije, koja je u sastavu Ministarstva pravde BiH, a istovremeno samostalna u operativnom smislu, te je stoga i poseban budžetski korisnik i ima svojstvo ugovornog organa u smoslu Zakona o javnim nabavkama.

Utvrđeno je da svi organi osnovani za izgradnju objekta Zavoda prestaju sa radom danom predaje objekta, o čemu će odluku donijeti Vijeće ministara BiH na prijedlog ministra pravde BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o upravnom postupku u prvom čitanju, koji treba da unaprijedi postojeće procedure i prevaziđe pojedine nedorečenosti u postupku primjene i omogući dosljedno provođenje odredbi Zakona.

U prvom čitanju će biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH koji sadrži veliki broj odredaba kojima se dopunjuju određenii članovi radi jasnijeg i preciznijeg definisanja odredbe, otklanjanja nedorečenosti na koje su ukazali praktičari koji primjenjuju zakon, te uređuju pojedine situacije koje trenutno nisu obrađene u zakonu.

Potreba usvajanja izmjena i dopuna proističe iz Odluke Ustavnog suda BiH kojom se nalaže Parlamentarnoj skupštini BiH da uskladi Zakon u pogledu delegacije nadležnosti sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Pred poslanicima će se naći i Izvještaj zajedničke komisije oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Izvještaj komisije Kolegijuma Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postpuku pred Sudom BiH.

Početak sutrašnje sjednice zakazan je za 10.00 sati.