BiH
2

Poslanici razmatraju izmjene Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH

SRNA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH započeo je danas u Sarajevu sjednicu na kojoj bi trebalo da odluči o zahtjevu Savjeta ministara BiH da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH bude razmatran po hitnom postupku.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Vijeće ministara BiH predlaže da ovaj zakonski akt bude razmatran po hitnom postupku radi doprinosa očuvanju cjelokupne finansijske stabilnosti i sagledavanju uloge i značaja Agencije za osiguranje depozita BiH kao neizostavnog dijela finansijskog sektora.

Izmjene zakona se predlažu i zbog kontinuiranog praćenja aktuelnosti primjene važećeg zakona i sagledavanja potreba usklađenosti sa odgovarajućim direktivama EU iz oblasti zaštite depozita.

Razlog predloženih izmjena su i obaveze koje je BiH preuzela iz pisma namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), te tehničke korekcije zakona.

U prijedlogu Vijeća ministara BiH navodi se da se predloženim izmjenama ispunjavaju obaveze iz pisma namjere, zbog čega je zakon potrebno što prije usvojiti kako bi već sljedeći pregled, koji obavlja MMF, BiH dočekala sa potpuno ispunjenom obavezom.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda odgođena je na prošloj sjednici Predstavničkog doma.

Iz Vijeća ministara BiH zatraženo je da na ovoj sjednici po hitnom postupku bude razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Poslanici će razmatrati i Informaciju o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu i Informaciju o dopisima Tužilaštva BiH u skladu sa zaključkom Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Pred poslanicima će se u drugom čitanju naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH koji sadrži veliki broj odredaba kojima se vrše dopune određenih članova s ciljem jasnijeg i preciznijeg definisanja odredbe, kao i otklanjanja nedorečenosti na koje su ukazali praktičari koji primjenjuju zakon.

Određene odredbe su brisane, ali zakon sadrži i nove odredbe kojima se uređuju pojedine situacije koje trenutno nisu obrađene u zakonu.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Taj prijedlog rezolucije nije podržala Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku parlamenta BiH.

Na dnevnom redu je i Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombdusmana za ljudska prava BiH i Godišnji izvještaj o pojavama diskriminacije u BiH za prošlu godinu, te Specijalni izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava u vezi sa žalbom radnika bivše Uprave carina Republike Srpske i Carinske službe Brčko distrikta BiH iz augusta 2010. godine.

Sa dnevnog reda je skinut Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za prošlu godinu zbog nemogućnosti da Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH dostavi mišljenje o izvještaju.