BiH
9

Parlament FBiH: Oštre kritike na račun Fadila Novalića i nove Vlade FBiH

Piše: E. F.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Nakon sto je Fadil Novalić, budući premijer FBiH, poslanicima Zastupničkog doma FBiH iznio svoj ekspoze sačinjen na temelju ekonomskih mjera, uslijedila su žestoke kritike poslanika opozicije koji su istakli kako Novalićev ekspoze nema nikakve osnove u budžetu.

Također su kritikovali i neozbiljnost vladajuće koalicije koja je izvela "cirkusijadu" u procesu formiranja vlasti. Zastupnik Naše stranke Dennis Gratz je istakao kako mu nije jasno zašto je vladajuća koalicija dopustila da se ovo zakonodavno tijelo obezvrijedi onako kako je to danas učinjeno.

"Doveli ste nas pred svršen čin bez kvalitetnih biografija kandidata i konkretnih vizija. Ono što je Novalić iznio nema nikakvog oslonca u budžetu pa je tako i neizvodivo", kazao je Gratz, te nastavio:

"Ne poštujete vi, gospodo, ni građane, ni državu. Da poštujete, ne biste prilikom formiranja ove Vlade, zakazivanja naših sjednica i izglašavanja budžeta prekršili niz zakona, propisa i dogovora. Da poštujete, ne biste nastavili sa podrškom osuđenim ratnim zločincima, kao što to čine kolegice i kolege iz HDZ-a. Da poštujete, ne biste nastavili zapošljavati i uhljebljavati svoje kadrove mimo svih propisa kao što to čine kolegice i kolege iz SDA. Da poštujete, ne biste, dragi članovi iz DF-a, ostali nijemi na pozive vašeg koalicionog partnera da vaš član Aleksandar Remetić promijeni etničku pripadnost".

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Salem Halilović (SBiH) je rekao da je nevjerovatan stepen nepovjerenja između koalicionih partnera, kao i činjenica da "moramo čekati dimne signale iz Vijeća ministara BiH".

"Ovo nije zapamćeno u procesima formiranja vlasti", rekao je.

Ismet Osmanović je pozvao na smirivanje tenzija koje su podignute višemjesečnim procesom formiranja vlasti.

"Istrčali ste u prazan prostor i kritikujete ovu Vladu u najnegativnijem mogućem smislu a da joj niste dali niti jedan sat da radi. Tako ne radi prava demokratska opozicija", istakao je Osmanović.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

No njegovo regovanje izazvalo je negativne reakcije u sali Parlamenta FBiH gdje se od četiri sata održava sjednica na kojoj bi trebala biti potvrđena nova Vlada FBiH.

Zastupnik SBB-a Sead Jusić rekao je da su on i njegove kolege itekako dobro plaćeni, te su i obavezni slušati ono što se ima za reći na sjednici.

"Moramo reći da nam je parlamentarna većina priredila pravi 'cirkusijadu' i da nisu dobro radili svoj posao. I nije ovdje bila riječ o neznanju već o neodgovornosti i na ovaj način nova vlast je sebi već osigurala alibi za ono što neće uraditi", smatra Jusić.