{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parafirani ugovori između BiH i Hrvatske: Promet preko granice i nakon 1. jula

12.6.2013. u 20:57
5
109
Parafirani ugovori između BiH i Hrvatske: Promet preko granice i nakon 1. jula
5
Parafirani ugovori između BiH i Hrvatske: Promet preko granice i nakon 1. jula
U Zagrebu su parafirana dva ugovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojim se regulira pogranični promet i zvanični granični prijelazi između dvije zemlje od 1. jula kada susjedna Hrvatska postaje punopravna članica EU.
Ugovori su parafirani na završnim pregovorima delegacija Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kao što je javnosti poznato, postojao je problem zbog toga što Predsjedništvo BiH nije usvojilo Odluku o novom šefu delegacije.

Međutim, Ministarstvo sigurnosti BiH je uspjelo prevazići ovu prepreku i uz saglasnost kolega iz Republike Hrvatske i Evropske unije pronađen je modus koji podrazumijeva da Ugovor o graničnim prijelazima u ime BiH parafira kompletan šestočlani pregovarački tim koji boravi u Zagrebu.

Navedeni ugovori će po hitnoj proceduri biti upućeni Vijeću ministara BiH, a potom i u Predsjedništvo BiH, radi određivanja ministra koji će u ime BiH potpisati ugovore na svečanoj ceremoniji u Briselu krajem ovog mjeseca.

Po usvajanju navedenih parafiranih ugovora na nivou Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH, Bosna i Hercegovina će izbjeći scenarij koji bi podrazumijevao da od 1. jula granice između BiH i Hrvatske budu zatvorene za promet ljudi i roba, što bi imalo nesagledive posljedice za sve građane Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: