{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hoće li građani BiH moći prelaziti granicu s Hrvatskom nakon 1. jula?

A
12.6.2013. u 13:24
4
78
Hoće li građani BiH moći prelaziti granicu s Hrvatskom nakon 1. jula?
4
Hoće li građani BiH moći prelaziti granicu s Hrvatskom nakon 1. jula?
Damir Hadžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon jedinstvenog matičnog broja, Bosna i Hercegovina se nalazi pred novim ozbiljnim problemom, potvrdio je ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Damir Hadžić.
Naime, Bosna i Hercegovina i Hrvatska bi danas u Briselu trebali postići Sporazum o graničnim prijelazima kako bi se omogućio normalan promet ljudi i robe od 1. jula kada Hrvatska ulazi u Evropsku uniju.

Bosanskohercegovačka delegacija trebala bi danas da to parafira. Čak i ako se to desi, nije izvjesno kako će se dalje situacija razvijati u vezi s ovim problemom. Naime, sporazum bi nakon toga trebali ozvaničiti Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH.

Inače, vlasti BiH više od godinu dana nisu imenovale članove delegacije za pripremu i sklapanje sporazuma, zbog čega su stigla i upozorenja iz EU.

Hadžić ističe da je jutros u 9 sati trebala biti održana sjednica Vijeća ministara BiH. Dodaje kako sjednica nije održana ''mada smo mi došli na posao''. Obaviješteni su da sjednice nema iz poznatih razloga.

"Koliko je matični broj životna priča, toliko je i potpisivanje ovih sporazuma, posebno Sporazuma o slobodnom prolasku kroz teritoriju Neuma i korištenju Luke Ploče. To će u ovom trenutku biti jednako važno kao i pitanje matičnog broja. Zašto to govorim, jer nosioci pasoša BiH, ukoliko ne dođe do potpisivanja ovog sporazuma, što treba potvrditi Vijeće ministara BiH, neće moći prelaziti granicu sa EU, odnosno Hrvatskom. Samo vidimo u kakvoj se situaciji nalazimo i koliko je izlišno nadmudrivanje oko toga gdje će biti održana sjednica i način vezan za ono što je nova životna stvar", rekao je Hadžić.

Dodao je kako "sada imamo pravi problem".

"Danas će ministar Zlatko Lagumdžija na sastanku koji će održati sa kolegama, ministrima vanjskih poslova, imati problem i potrebu da izdejstvuje dodatnih deset dana kako bi mi na nivou Vijeća ministara BiH, svi odgovorni, došli do ova tri sporazuma, odnosno saglasnosti. Time bi stvorili potrebne preduvjete da normaliziramo ovo pitanje. Jer, ono što će od 1. jula biti potpuna novina jeste da će BiH imati hiljadu kilometara granice sa EU'', dodao je Hadžić.

Na pitanje šta delegacija BiH koja je danas otputovala u Brisel uopće može dogovoriti, on je odgovorio da "oni mogu dogovarati puno stvari, ali da postoji jedan zakonski uvjet, a to je da ove odluke potvrdi Vijeće ministara BiH".

"Slično se desilo sa odlukom o JMBG jer se morala donijeti odluka o kojoj nema saglasnosti. Sad ćemo, također, imati problem, ali ovdje moramo biti dodatno svjesni da Vijeće ministara BiH mora donositi odluke koje su u interesu države BiH. Ova zemlja svima mora biti na prvom mjestu", kazao je Hadžić za agenciju Anadolija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: