{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara utvrdilo prijedlog Ugovora o graničnim prijelazima

F
13.6.2013. u 14:47
0
6
Vijeće ministara utvrdilo prijedlog Ugovora o graničnim prijelazima
0
Vijeće ministara utvrdilo prijedlog Ugovora o graničnim prijelazima
Sjednica Vijeća ministara BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo Izvještaj o obavljenim pregovorima za zaključivanje Ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima i, s tim u vezi, utvrdilo prijedlog ovog ugovora.
Zaključeno je da Ministarstvo sigurnosti dostavi prijedlog ugovora Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Sukladno ugovoru, na zajedničkoj državnoj granici između BiH i RH određeni su sljedeći granični prijelazi: za međunarodni cestovni promet putnika i roba koje, u skladu sa zakonodavstvima ugovornih strana, podliježu inspekcijskim kontrolama prilikom prijevoza preko zajednicke državne granice: 1. Stara Gradiška – Gradiška 2. Nova Sela – Bijača. Granični prijelazi za međunarodni cestovni promet putnika i roba te za promet voća i povrća, koje sukladno zakonodavstvima ugovornih strana, podliježe kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti prilikom prijevoza preko zajedničke državne granice, a to su: 1 Županja – Orašje 2. Ličko Petrovo Selo – Izačić 3. Vinjani Donji – Gorica 4. Gornji Brgat – Ivanica.

Ugovorom su određeni i granični prijelazi za međunarodni promet putnika i roba i to za cestovni promet, za željeznički promet, kao i stalni granični prijelazi za pogranični promet.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojilo Izvještaj o obavljenim pregovorima za zaključivanje Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o pograničnom prometu i, s tim u vezi, utvrdilo prijedlog ovog sporazuma.

Zaključeno je da Ministarstvo sigurnosti dostavi prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Ovim se sporazumom uspostavlja pogranični režim, odnosno sistem pravila kojima se ureduje pogranični promet u pograničnom području između BiH i Republike Hrvatske.

Stanovnici pograničnog područja smiju, u skladu s pravilima pograničnog režima, te ako ne postoji zabrana ili ograničenje predviđeno zakonodavstvom stranaka sporazuma, prelaziti zajedničku državnu granicu, pod uvjetom da: predoče pograničnu propusnicu; nisu osobe koje se smatraju prijetnjom za javni poredak, unutarnju sigurnost, javno zdravstvo ili međunarodne odnose Republike Hrvatske, odnosno BiH i bilo koje države članice Evropske unije, da protiv njih nije izdano upozorenje u bazama podataka stranaka sporazuma za odbijanje njihovog ulaska zbog prije naznačenih razloga ili da protiv njih nije izdano upozorenje u šengenskom informacijskom sistemu za odbijanje njihova ulaska na područje Evropske unije zbog istih razloga.

Prilikom prelaska zajedničke državne granice pod uvjetima pograničnog režima, nositelji pogranične propusnice izuzeti su od primjene viznog režima.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Dodatak 3 pregovaračke pozicije BiH (pregovori o Protokolu uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske zajednice, s jedne strane, i BiH, s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji (Dodatni protokol)).

Utvrđivanjem ovog dodatnog protokola BiH izražava svoju spremnost da u najkraćem mogućem roku pristupi i okonča proces tehničke prilagodbe teksta Privremenog sporazuma u svim segmentima potrebnim za njegovu nesmetanu primjenu nakon 1. jula 2013. godine.

Ukoliko Evropska komisija prihvati zahtjev BiH za povećanje postojećih godišnjih carinskih kvota za proizvode iz BiH (riba, vino i šećer) u već traženim količinama u procesu tehničke prilagodbe, izaslanstvo BiH može povećati ili uvesti carinske kvote za iste proizvode porijeklom iz Evropske unije u količinama registriranog prosječnog uvoza iz Republike Hrvatske u BiH u razdoblju 2009. – 2011.

Zbog činjenice da postoje velike razlike količina i vrijednosti registriranog uvoza pojedinih proizvoda u BiH u odnosu na registrirani izvoz istih iz Hrvatske u BiH, količine unutar carinskih kvota koje izaslanstvo BiH može odobriti za uvoz iz Evropske unije bit će utvrđene tek nakon usaglašavanja podataka Uprave za neizravno oporezivanje BiH i Carinske uprave Republike Hrvatske.

Odobrene količine ne mogu biti veće od maksimalno traženih od Evropske unije.

Izaslanstvo BiH zaduženo je da odmah obavijesti Evropsku komisiju o poziciji i prijedlozima BiH.

Zaključivanje protokola zasniva se na opredjeljenju BiH za ostvarivanje daljnjeg približavanja i institucionalizacije odnosa s Evropskom unijom u skladu s Procesom za stabilizaciju i pridruživanje, kao i provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što treba da značajno doprinese uključivanju BiH u evropske integracijske tokove, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: