vijesti
2

Sokolar: Neće biti drastičnih promjena pri ulasku u Hrvatsku nakon 1. jula

Anadolija
Ulazak građana BiH u Republiku Hrvatsku nakon 1. jula, kada će ova država postati punopravna članica Evropske unije (EU) neće se drastično promijeniti, potvrdio je Zlatko Sokolar direktor Uprave za granice Republike Hrvatske.

Nakon današnjeg sastanka sa direktorom Evropske agencije za upravljanje spoljnim granicama država članica EU (FRONTEX) llkom Laitinenom i Vinkom Dumančićem direktorom granične policije BiH, Sokolar je kazao da će građani BiH od 1. jula u Hrvatsku moći ulaziti sa biometrijskim pasošem, dok će oni građani koji ga ne posjeduju uz stari pasoš BiH morati imati i vizu.

"Republika Hrvatska kroz institucije EU dogovara sustav ulaska državljana BiH u Hrvatsku sa osobnim iskaznicama. Međutim, u ovom trenutku to nije naša odluka, nego svih članica EU", pojasnio je Sokolar.

Odgovarajući na pitanje novinara hoće li građani BiH biti podvrgnuti rigoroznim carinskim kontrolama, Sokolar je kazao da će se i nakon 1. jula provoditi uobičajene mjere kontrole.

"Propisi za dio carinskih poslova su već poznati. BiH je nama susjedna država i do sada nije bilo migracijskih problema. Shodno tome, granična kontrola neće se do kraja obavljati prema svakom građaninu BiH. Građani BiH mogu bez ikakve zadrške putovati u Hrvatsku", poručio je Sokolar.

On je kazao da će se sutra u Briselu potpisati dva sporazuma između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima i pograničnom području, koji će prema njegovim riječima u znatnoj mjeri olakšati život građana sa obje strane granice.

Ilko Laitinen je rekao da on danas nije došao na granični prelaz u Gradišku kako bi vršio inspekciju, već radi obilaska, jer je riječ o najvećem BIP prijelazu, preko kojeg će se 1. jula iz BiH izvoziti 80 posto roba biljnog i životinjskoh porijekla. On je izrazio zadovoljstvo što je granični prelaz u Gradišci u potpunosti spreman kako bi mogao u cijelosti funkcionisati po standardima EU.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić izrazio je zadovoljstvo što će se i nakon 1. jula nastaviti postojeća visoka saradnja između graničnih komisija Hrvatska i BiH.

"Radit ćemo zajedno operacije protiv kriminaliteta i granična policija BiH će svoj posao obavljati profesionalno", rekao je Dumančić.

On je potvrdio da građani BiH nisu bili dovoljno informisani o načinu na koji će u Hrvatsku ulaziti nakon 1. jula, ali će se ta kampanja pokrenuti u narednih deset dana. On je zaključio da je razlog tome činjenica što sve do danas nije bilo poznato hoće li u BiH biti postignut politički dogovor o potpisivanju Sporazuma o carinskim prelazima i pograničnoj saradnji BiH i Hrvatske.