{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Palestinska zajednica u BiH: S bolom slušamo šta se dešava u kampu Yarmouk

7.4.2015. u 20:32
48
139
Palestinska zajednica u BiH: S bolom slušamo šta se dešava u kampu Yarmouk
48
Nakon što su snage IDIL-a preuzele kontrolu nad najvećim dijelom kampa Yarmouk, hiljade Palestinaca morali su napustiti ovaj kamp i krenuti u novo izbjeglištvo.
Kamp Yarmouk osnovan je za palestinske izbjeglice 1957. u samom centru Damaska. Na površini nešto većoj od dva kilometra živjelo je više od 100.000 Palestinaca. Nakon što je počeo rat u Siriji, mnogi Palestinci bili su prinuđeni napustiti ovaj kamp i krenuti u još jedno izbjeglištvo. Do početka 2014. u kampu je ostalo samo oko 20.000 stanovnika. Konačno, početkom 2015. IDIL je napao kamp i trenutno je oko 18.000 Palestinaca opkoljeno.

Muhamed Hamed, predsjednik Palestinske zajednice u BiH, za Kix.ba kaže da Palestinci koji žive u BiH pomno prate šta se dešava s kampom Yarmouk.

“Znate da je ovo jedan od najvećih kampova za nas Palestince koji smo protjerani iz Palestine. S bolom slušamo šta se dešava našim prijateljima tamo”, kaže Hamed.

Iako nema potpune podatke o tome koliko članova Palestinske zajednice u BiH su neko vrijeme živjeli u Yarmouku, Hamed kaže da je siguran da danas u BiH ima onih koji su živjeli u ovom kampu. “Znam sigurno za jednu porodicu jer sam ih lično upoznao. Oni su u BiH došli prije dvije godine u trenutku kad je rat u Siriji već počinjao”, objašnjava Hamed.

Hamed dodaje da je trenutna situacija u kampu Yarmouk gora od katastrofalne. “Oni već dvije godine žive pod nekom vrstom opsade, a posljednjih šest mjeseci to je potpuna opsada, niko niti može ući niti izaći. Zamislite da je samo u posljednjih nekoliko mjeseci od gladi i žeđi umrlo 200 osoba”, kaže Hamed.

Na kraju, Hamed kaže da ga posebno boli činjenica da su se pojedini Bosanci i Hercegovci pridružili IDIL-u i da je moguće da i oni u ovim trenucima napadaju kamp Yarmouk. “Ja ne znam ima li tamo stvarno Bosanaca i Hercegovaca, ali ako ima ja to ne mogu razumjeti”, dodaje Hamed.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: