BiH
48

Palestinska zajednica u BiH: S bolom slušamo šta se dešava u kampu Yarmouk

Piše: N. N.
(Foto: AFP)
Nakon što su snage IDIL-a preuzele kontrolu nad najvećim dijelom kampa Yarmouk, hiljade Palestinaca morali su napustiti ovaj kamp i krenuti u novo izbjeglištvo.

Kamp Yarmouk osnovan je za palestinske izbjeglice 1957. u samom centru Damaska. Na površini nešto većoj od dva kilometra živjelo je više od 100.000 Palestinaca. Nakon što je počeo rat u Siriji, mnogi Palestinci bili su prinuđeni napustiti ovaj kamp i krenuti u još jedno izbjeglištvo. Do početka 2014. u kampu je ostalo samo oko 20.000 stanovnika. Konačno, početkom 2015. IDIL je napao kamp i trenutno je oko 18.000 Palestinaca opkoljeno.

Muhamed Hamed, predsjednik Palestinske zajednice u BiH, za Kix.ba kaže da Palestinci koji žive u BiH pomno prate šta se dešava s kampom Yarmouk.

“Znate da je ovo jedan od najvećih kampova za nas Palestince koji smo protjerani iz Palestine. S bolom slušamo šta se dešava našim prijateljima tamo”, kaže Hamed.

Iako nema potpune podatke o tome koliko članova Palestinske zajednice u BiH su neko vrijeme živjeli u Yarmouku, Hamed kaže da je siguran da danas u BiH ima onih koji su živjeli u ovom kampu. “Znam sigurno za jednu porodicu jer sam ih lično upoznao. Oni su u BiH došli prije dvije godine u trenutku kad je rat u Siriji već počinjao”, objašnjava Hamed.

Hamed dodaje da je trenutna situacija u kampu Yarmouk gora od katastrofalne. “Oni već dvije godine žive pod nekom vrstom opsade, a posljednjih šest mjeseci to je potpuna opsada, niko niti može ući niti izaći. Zamislite da je samo u posljednjih nekoliko mjeseci od gladi i žeđi umrlo 200 osoba”, kaže Hamed.

Na kraju, Hamed kaže da ga posebno boli činjenica da su se pojedini Bosanci i Hercegovci pridružili IDIL-u i da je moguće da i oni u ovim trenucima napadaju kamp Yarmouk. “Ja ne znam ima li tamo stvarno Bosanaca i Hercegovaca, ali ako ima ja to ne mogu razumjeti”, dodaje Hamed.