Svijet
35

IDIL ušao u palestinski kamp sa 18.000 izbjeglica, Hamas pozvao na osvetu i otpor

Klix.ba
Palestinsko-sirijski izbjeglički grad-kamp Yarmouk, udaljen 10 minuta vožnje od Damaska, postao je novo žarište djelovanja Islamske države.

Borbe za kamp odvijaju se od prvog aprila, a pored Islamske države (IDIL) za njega se bori još nekoliko lokalnih militantnih grupa. Vojska odana Bašaru al-Asadu također vrši bombardovanje tog kraja.

Izbjeglice u kampu već mjesecima trpe posljedice humanitarne katastrofe koju je uzrokovao rat u Siriji. Slike neuhranjene i bolesne djece postale su dio svakodnevnice, a situacija se pogoršava od kada su sukobi počeli.

IDIL pored uzrokovanja još veće tragedije već napaćenih ljudi Yarmouk u kojem se nalazi 18.000 osoba želi iskoristiti kao polazište za daljnji napad na okruženje Damaska.

Militanti Islamske države već su zauzeli značajan dio palestinskog kampa, a izvještaji UN-a govore da su na ulicama kampa otpočele egzekucije zarobljenika. Prema riječima Sirijske opservatorije za ljudska prava, militanti su zarobili i pogubili Palestince koji su pružali otpor IDIL-u.

Zbog činjenice da su pogubljeni Palestinci bili odani Hamasu, ova palestinska organizacija obećala je odmazdu prema militantima IDIL-a koji trenutno drže blizu 90 posto Yarmouka.