Organi stigli iz Zenice
499

Pacijenti iz Sarajeva dobili su novu priliku za život, u Tuzli im transplantirani bubrezi

A. K.
Foto: UKC Tuzla
Foto: UKC Tuzla
Univerzitetski klinički centar u Tuzli nastavio je s obavljanjem kadaveričnih transplantacija, a multidisciplinarni tim izvršio je takozvano presađivanje dva bubrega sa moždano mrtvog pacijenta. Organi su transplantirani pacijentima iz Sarajeva, koji imaju novu priliku za kvalitetan život.
Naime, ljekari tuzlanskog UKC-a izvršili su eksplantaciju organa u Kantonalnoj bolnici u Zenici, nakon čega su sanitetskim vozilom bubrezi prevezeni u zdravstvenu ustanovu u Tuzli.

"Brzom reakcijom cjelokupnog transplantacionog tima UKC-a Tuzla, zdravstvenog osoblja Kantonalne bolnice Zenica, kao i humanosti porodice donora, ali i velikom broju nemedicinskog kadra urađena je eksplantacija organa, nakon čega je uslijedila transplantacija dva bubrega koja je urađena u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla", kazao je direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Denijal Tulumović.

Kadaveričnom donacijom organa i uspješno obavljenom transplantacijom nastavljen je razvoj ovog projekta u UKC-u Tuzla, a stvorena je i mogućnost da se na ovakav način spasi i poboljša kvalitet života pacijenata.

Uz multidisciplinarni tim ljekara za eksplantaciju i transplantaciju i stručni timovi Poliklinike za transfuziologiju, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku, Bolničke apoteke, Odjeljenja za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju i Sektora za tehničke poslove, dali su veliki doprinos u obavljanju ovih transplantacija.

Svoj veliki značaj u ovoj priči su imali i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, koji su službenom pratnjom i vozilima pod rotacijom, koja se nisu zaustavljala na saobraćajnicama od Zenice do Tuzle, doprinijeli brzom i sigurnom transportu organa, što je u ovakvim slučajevima od izuzetnog značaja.

Podsjećamo, početkom maja, nakon godinu i po dana, u Bosni i Hercegovini je ponovno uspostavljeno obavljanje kadaveričnih transplantacija. Najprostije rečeno, riječ je o izuzimanju organa od pacijenta koji je proglašen moždano mrtvim.

I u ovom slučaju izuzimanje organa je obavljeno u Kantonalnoj bolnici u Zenici, a transplantacija je izvršena u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Tada je izvršena eksplantacija i transplantacija jednog bubrega i rožnice.