BiH
36

Pacijenti iz BiH na hrvatskoj listi čekanja za transplantaciju organa

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar zdravlja Republike Hrvatske Rajko Ostojić i ministar zdravstva bosanskohercegovačkog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Rusmir Mesihović potpisali su danas Protokol o suradnji u području pribavljanja i presađivanja ljudskih organa u svrhu liječenja, dvije godine nakon što je potpisan Memorandum o suradnji između FBiH i Hrvatske na području zdravstva.

Protokol predviđa razmjenu organa na načelima solidarnosti i reciprociteta darovanih i primljenih organa. To uključuje i mogućnost da se prioritetni kandidati iz Federacije BiH za transplantaciju srca i jetre, te iznimno djeca za bubreg, uvrste na hrvatsku listu čekanja za presađivanje, preko izabranih transplantacijskih centara u Hrvatskoj, a uz prethodnu suglasnost oba nadležna ministarstva.

Ministar Rusmir Mesihović nazvao je ovaj sporazum važnim iskorakom u uvezivanju i sistemskom rješavanju problema liječenja transplantacijskom medicinom.

"Građanima je ovim sporazumom omogućeno je jedno kvalitetno liječenje i šansa koju svako civilizirano društvo zaslužuje. Jedan život da se spasi iz ovoga protokola, velika je stvar. Međutim, mi zaista želimo da ovo ide na duži period i na jačanje zdravstvene zaštite u BiH, kao i veću suradnju s Republikom Hrvatskom", kazao je Mesihović

"U BiH, u Sarajevu, bili smo jedni od pionira transplantacijske medicine davnih 70-ih godina, ali događaji koji su se desili prije 20-ak godina su kontinuitet jakog centra prekinuli. Radit ćemo na jačanju okvira za uspješnu transplantaciju po uzoru na Hrvatsku, cilj nam je u sljedećim godinama podignuti transplantacijsku medicinu na nivo kojega zaslužuje zemlja koja će uskoro postati kandidat za ulazak u EU", zaključio je ministar Mesihović.

Prema stopama darivatelja i transplantacija organa s umrlih darivatelja Hrvatska je danas najuspješnija članica Eurotransplanta. Sa stopom od 34 realizirana darivatelja na milijun stanovnika u 2012. godini RH se etablirala kao vodeća zemlja svijeta.

"Od 184 zemlje Svjetske zdravstvene organizacije, Hrvatska je na prvom mjestu po darivanju organa, prvi po broju transplantacije jetara i srca, te drugi u transplantaciji bubrega. Hrvatska je i regionalni centar za transplantaciju za cijelu Jugoistočnu Europu. Stoga je naša obveza da svoju opremu, znanje i iskustvo podijelimo s našim prijateljima iz susjedstva", rekao je hrvatski ministar Ostojić, dodavši da je sličan sporazum već potpisan s Crnom Gorom s kojom je suradnja intenzivna, a u srijedu očekuje posjet kolege iz Makedonije.

Potpisana suradnja obuhvaća razmjenu iskustava i unapređenje znanja iz područja transplantacijske medicine uz stručnu pomoć odnosno mentorstvo hrvatskih stručnjaka u predtransplantacijskoj obradi, kirurškim transplantacijskim tehnikama, posttransplantacijskoj skrbi i liječenju komplikacija u bolesnika.  

Protokol se potpisuje na rok od dvije godine, stupa na snagu danom potpisivanja, a  temelji se na Memorandumu o suradnji kojeg su dvojica ministara potpisali u decembru 2011. godine i predstavlja nastavak vrlo uspješne bilateralne suradnje dvaju ministarstava.