BiH
0

Vitez: Obilježen Evropski dan darivanja organa i tkiva

Klix.ba
Prigodnim štandom ispred TC FIS Vitez obilježen je Evropski dan darivanja organa i tkiva koji se, na osnovu odluke Vijeća Evrope, obilježava svake druge subote u oktobru.

To je bila izvrsna prilika da se kroz razgovor, ali i podjelu promotivnih brošura i ostalog edukativnog materijala ukaže na probleme sa kojima se susreću bolesnici te na koji način se to može riješiti.

Naravno, najvažnija je bila priča o darivanju organa i transplantaciji kao najboljem načinu liječenja kod zatajenja organa.

Mnogi su se odlučili na potpisivanje donorske kartice i tako pristali na darivanje organa poslije svoje smrti kao humani čin i vrhunsko djelo ljubavi čovjeka prema čovjeku.

"Sa današnjih potpisanih 70 približili smo se broju od oko 700 potpisanih donorskih kartica u Srednjobosanskom kantonu za 12 mjeseci. Na ovaj način dižemo svijest kod građana o važnosti darivanja organa", saopćili su iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK.

Ovaj događaj se odlično poklopio sa trenutnom inicijativom Ministarstva zdravstva Federacije BiH na čelu sa ministrom Rusmirom Mesihovićem, o izmjenama i dopunama zakona o darivanju organa i tkiva u svrhu liječenja ljudi u FBiH, koji će uskoro uputiti u parlamentarnu proceduru.

"U suštini se radi o preuzimanju evropskog zakona o tzv. "pretpostavljenom darivanju", što znači da ćemo svi biti potencijalni donori ako se drugačije ne izjasnimo. To je jedina nada za više od 3.000 bolesnika u BiH koji se liječe hemodijalizom i čekaju da se napokon ozbiljno pristupi transplantacijskom programu na nivou države i na taj način bolesnike vrati u normalan život, a istovremeno bi se napravile ogromne uštede kod liječenja, jer je hemodijaliza puno skuplji način liječenja od transplantacije", dodaje se u saopćenju.