BiH
20

Na KCUS-u izvršena transplantacija bubrega i rožnjača

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prije dva dana izvršena je eksplantacija i transplantacija bubrega i rožnjača, što je zabilježeno kao iznimno važan projekt u transplantacionoj medicini.

Direktor Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj KCUS-a Zoran Hadžiahmetović istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da je riječ o četirima pacijentima i kadaveričnoj transplantaciji dvaju organa - dvaju bubrega i dviju tkivnih transplantacija kornee.

Istaknuo je da je također urađena i eksplantacija jetre tokom ovog zahvata, za koju, nažalos,t nije pronađen odgovarajući pacijent u cijeloj BiH koji bi odgovarao po krvnoj grupi i tkivnoj tipizaciji, te je ona donirana u Zagreb gdje je transplantirana jednom pacijentu.

"Ovo je početak nove ere u transplantacionoj hirurgiji - razvoj kadaverične transplantacije koja nam je do sada nedostajala. Radili smo samo transplantacije sa živih davalaca", kazao je on.

Savjetnik za razvoj transplantacione medicine pri KCUS-u Alden Prcić naglašava da se transplantacija organa može uraditi isključivo u stanju moždane smrti pacijenta, kada je njegov mozak već potpuno mrtav, dok uz pomoć aparata rade samo pluća i srce.

Ocijenio je da je ovim zahvatom najavljena nova politika radi potpunog razvoja transplantacione medicine, ne samo organa već i tkiva i ćelija.

Marina Bera iz Ministarstva zdravstva FBiH čestitala je kompletnom timu KCUS-a na uspješnim zahvatima, a prvenstveno porodici koja je u najtežim trenucima dala saglasnost za doniranje organa pacijenta, naglašavajući da je njihova plemenitost velika koliko i njihova bol.

"Organiziranost, stručnost i plemenitost ovaj su put prešli granice BiH, kada je organ jetre doniran i transplantiran u Hrvatskoj. To je realizirano u skladu s višegodišnjom saradnjom s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske", kazala je ona.

Također je ustvrdila da je ovo ministarstvo napravilo kriterije za stavljanje pacijenata na jedinstvenu Listu čekanja za bubrege, koja je dostavljena svim kantonima i dijaliznim centrima u FBiH. Lista je aktivna već tri do četiri godine.

Bera je također naglasila da je za uspješne transplantacije potrebna međunarodna saradnja unutar koje svaka zemlja treba imati organe za doniranje, ali i primiti donirani organ od druge zemlje.

Doktorica Edina Lekić podvlači da je ovo bila peta transplantacija te vrste realizirana na KCUS-u te da se nikada nije desilo da postoji donor organa u BiH, a da transplantacija nije obavljena.

"Mi nemamo dovoljno davalaca organa, odnosno pristanka na davanje organa od porodice, a to je ključno. Svi naši pacijenti bi mogli biti liječeni ovdje", kazala je ona.

Da je tim KCUS-a ovim zahvatom pokazao visoku stručnost, kvalitet i znanje ocijenio je Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva FBiH, naglašavajući da je to historijski korak za BiH jer je prvi put organizirano da jedan organ pređe granice BiH.