|

Na KCUS-u izvršena transplantacija bubrega i rožnjača

Na KCUS-u izvršena transplantacija bubrega i rožnjača
20
F
FENA
5.12.2013. u 14:37
1
komentara
20

dijeljenja
Na KCUS-u izvršena transplantacija bubrega i rožnjača Foto: Arhiv/Klix.ba
Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prije dva dana izvršena je eksplantacija i transplantacija bubrega i rožnjača, što je zabilježeno kao iznimno važan projekt u transplantacionoj medicini.
Direktor Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj KCUS-a Zoran Hadžiahmetović istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da je riječ o četirima pacijentima i kadaveričnoj transplantaciji dvaju organa - dvaju bubrega i dviju tkivnih transplantacija kornee.

Istaknuo je da je također urađena i eksplantacija jetre tokom ovog zahvata, za koju, nažalos,t nije pronađen odgovarajući pacijent u cijeloj BiH koji bi odgovarao po krvnoj grupi i tkivnoj tipizaciji, te je ona donirana u Zagreb gdje je transplantirana jednom pacijentu.

"Ovo je početak nove ere u transplantacionoj hirurgiji - razvoj kadaverične transplantacije koja nam je do sada nedostajala. Radili smo samo transplantacije sa živih davalaca", kazao je on.

Savjetnik za razvoj transplantacione medicine pri KCUS-u Alden Prcić naglašava da se transplantacija organa može uraditi isključivo u stanju moždane smrti pacijenta, kada je njegov mozak već potpuno mrtav, dok uz pomoć aparata rade samo pluća i srce.

Ocijenio je da je ovim zahvatom najavljena nova politika radi potpunog razvoja transplantacione medicine, ne samo organa već i tkiva i ćelija.

Marina Bera iz Ministarstva zdravstva FBiH čestitala je kompletnom timu KCUS-a na uspješnim zahvatima, a prvenstveno porodici koja je u najtežim trenucima dala saglasnost za doniranje organa pacijenta, naglašavajući da je njihova plemenitost velika koliko i njihova bol.

"Organiziranost, stručnost i plemenitost ovaj su put prešli granice BiH, kada je organ jetre doniran i transplantiran u Hrvatskoj. To je realizirano u skladu s višegodišnjom saradnjom s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske", kazala je ona.

Također je ustvrdila da je ovo ministarstvo napravilo kriterije za stavljanje pacijenata na jedinstvenu Listu čekanja za bubrege, koja je dostavljena svim kantonima i dijaliznim centrima u FBiH. Lista je aktivna već tri do četiri godine.

Bera je također naglasila da je za uspješne transplantacije potrebna međunarodna saradnja unutar koje svaka zemlja treba imati organe za doniranje, ali i primiti donirani organ od druge zemlje.

Doktorica Edina Lekić podvlači da je ovo bila peta transplantacija te vrste realizirana na KCUS-u te da se nikada nije desilo da postoji donor organa u BiH, a da transplantacija nije obavljena.

"Mi nemamo dovoljno davalaca organa, odnosno pristanka na davanje organa od porodice, a to je ključno. Svi naši pacijenti bi mogli biti liječeni ovdje", kazala je ona.

Da je tim KCUS-a ovim zahvatom pokazao visoku stručnost, kvalitet i znanje ocijenio je Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva FBiH, naglašavajući da je to historijski korak za BiH jer je prvi put organizirano da jedan organ pređe granice BiH.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...