Komentari (44)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Nas sistem izbaci godisnje more ekonomista, pravnika, novinara i onda oni “vise” na birou dok logopeda, defektologa imamo u deficitu. Dok djeca u potrebi za tim kadrom cekaju na termine po godinu i vise. A hitni su kod rane intervencije. Kad neko upise trogodisnju skolu odmah je predmet predrasuda iako ce jedan frizer uvijek doci prije do posla i vlastitog salona dok kapaciteti zavrsavaju fax i nadaju se poslu. Ne trebamo svi biti doktori, pravnici dajte sarolikost manite se predrasuda.
Sede glave u bošnjačkom delu Federacije ne znaju osnovne stvari. Nisu bez ikakvog razloga Hasa i Muja izabrani za najgluplje u vicevima...
Slažem se 100% , nije znanje samo fakultetsko obrazovanje. Treba omladinu više usmjeravati na zanate, biće konkurentniji i sretniji.
Glupost ziva. Ako zelite dobro svojoj drzavi zainteresujte klince da zavrsavaju za vodoinstalatera, autolektricara, eletromehanicara itd... jer za par decenija nece imati ko to da radi. Namecete deci glupave predmete i gradiva da je to bolesno. Pogotovo kroz osnovno obrazovanje.
Jel ovo nema vjeronauke? Ako je nema onda je to prava reforma, posebno da naglasim da je vrhunski sto se napokon uvodi filozofija koja ce nauciti nove generacije da misle logicki, kriticki, da budu skepticni i ne padaju na lazna obecanje i mitologije.
Ni jedna skola na svijetu ne moze spremiti jednu osobu za sve sto ce dozivjeti u zivotu. Skolske diplome su samo ulaznica za odredjena zanimanja i nista vise. Tek kada se zavrsi odredjena skola, odnosno fakultet, pocinje ucenje i obrazovanje, koji proces je za vecinu ljudi jedan dozivotni proces. Ovo bi trebao biti jedan od osnovnih principa nove reforme obrazovnog sistema u KS.
To nije posao skole svakako. Skola je da ti stvore neke temelje razumnog razmisljanja, da ti otvori apetit za znanjem, ucenjem i razvojom, a ne da te pripremi na "sve". Nista te ne moze pripremiti na sve jer nemamo pojma sta dosnosi sutra ali s dobrom edukacijom (poseban fokus na racionalno razmisljanje i logiku) imas temelje da rijesis situacije u kojima ces se pronaci.
Iz supljeg u prazno.. svako malo neke inovacije, obrazovanje nikad gore, djeca sve gluplja
Hoce li mi neko rijec "KURIKUKUM", koja je novokomponovna hrvatska rijec prevesti na bosanski jezik? Ja stvarno ne razumjem sta znaci ova rijec.
Stručni timovi , komisije, radne grupe.... a njihovim članovima naknade...moze li to bez toga ?
U Titin vakat je bio kuluk,a danas kurikulum.
jos samo ruski i kineski jezik da uvedu i bit ce ko vucic
Buraniji nije potrebno znanje nego zalupanost i poslušnost
Samo s tom riječi kurikulum zgadiste učenicima školu. Ima li kakva riječ iz našeg jezika umjesto navedene.
nastavni kurikulum (lat. curriculum) naziv je za nastavni plan i program po kojem predaju učitelji i profesori u hrvatskim školama. Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika donijelo je zaključak da se riječ curriculum na hrvatski jezik ne može prevesti kao kurikulum, nego hrvatskim nazivima naukovna osnova ili nastavni uputnik.
Čim je ono “online”, nit je najvažniji, nit tu ima obrazovanja!🤔
Obrazovanje je svuda. A i neobrazovanje. Izbor je samo tvoj. Najbolji filmovi iz dana i dan na filmnatv . com stranici.
Rambo Amadeus: „Ne postoji niko ko bi čovjeka spriječio da umjesto gledanja Farme, uključi YouTube i odsluša koncert Rahmanjinova. Sloboda izbora podrazumijeva da čovjek preuzme odgovornost za sopstvenu sudbinu...
...Svaki čovjek dnevno donese za sebe prosječno 2.000 odluka, koje čine njegovu sudbinu. On ima apsolutno pravo da izabere biti neinformisan, lijen, glup, neuspješan i nesretan. Niko se neće pojaviti da ga uzme za rukav i da mu kaže: “Nemoj ovo, nemoj ono”. Riječ je o ličnoj odluci.“
Škola je najvažnija. Dominiraju polupismeni. Iz ovoga nas ne može izvesti šiša generacija.
Nastavni kurikulum (lat. curriculum) naziv je za nastavni plan i program po kojem predaju učitelji i profesori.