BiH
683

Ovi zastupnici u Parlamentu FBiH su tražili da im se isplaćuje "bijeli hljeb"

Piše: E. Gorinjac
Parlament FBiH (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Parlament FBiH (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Ukupno 46 parlamentaraca iz Zastupničkog doma Federalnog parlamenta je tražilo da im se nakon isteka mandata isplaćuje takozvani "bijeli hljeb", odnosno podnijeli su zahtjev da iskoriste zakonsko pravo na primanje plaće u trajanju od godinu dana i nakon isteka mandata.

Zastupnici su svoje zahtjeve, u skladu s porocedurama, podnijeli Administrativnoj komisiji Zastupničkog doma parlamenta FBiH koja ih je razmatrala te u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH odobrila primanje plaća.

Podsjetimo, u skladu sa Zakonom izabrani dužnosnici i nosioci izvršnih funkcija nakon prestanka obavljanja javne funkcije, a do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa, ili do ispunjavanja uvjeta za penziju, imaju pravo na naknadu plaće koju su ostvarili dok su obavljali funkciju u trajanju od 12 mjeseci.

Zahtjev da primaju plaću i narednih godinu dana nakon isteka mandata Administrativnoj komisiji su uputili: Mirvad Kurić (SBB), koji je to pravo koristio od 2. decembra do 29. decembra radi uvezivanja radnog staža sa prethodnim poslodavcem, navedeno je za Klix.ba u Administrativnoj komisiji.

Plaću će primati i sljedeći zastupnici: Vlado Ivanković (Narodna stranka Radom za boljitak), Velimir Kunić (SNSD), Edhem Veladžić (SDA), Ivica Jurčić (Narodna stranka Radom za boljitak), Senad Subašić (SDP), Adil Lozo (SBiH), Muhidin Alić (SBiH), Alma Čardžić (Narodna stranka Radom za boljitak), Marija Antić (Narodna stranka Radom za boljitak), Željko Asić (HSP).

Zatim, Ljiljana Sakić (SDA), koja će, kako navode u Administrativnoj komisiji, nakon šest mjeseci steći jedan od uvjeta za penziju, pa postoji mogućnost da će tada prestati koristiti ovo pravo. Sličan slučaj je i sa Zijadom Alajbegovićem (SBB), koji će uvjete za penziju steći nakon četiri mjeseca od podnošenja zahtjeva.

Plaću će godinu dana vjerovatno primati i: Husein Tokić (SDP), Mirza Ustamujić (DF), Tanja Vučić (HDZ BiH), Fatima Lendo (SDP), Karlo Filipović (SDP), Besima Borić (SDP), Amela Mešić (SDA), Ramiz Zahirović (SDP), Ibrahim Nadarević (SDA), Said Mujkanović (SDP), Omer Hečimović (bivši član SBB).

Mehdin Selimović (SDA) će ovo pravo koristiti do 28. januara 2015. godine, nakon čega se vraća na radno mjesto na kojem je bio prije ulaska u Parlament.

Zatim: Jasenko Selimović (SDP), Jasminka Durić (A-SDA), Fikret Kilim (SDP), Hafeza Sabljaković (DNZ), Enver Mehmedović (SDP), Aida Čikić (bivša članica SBB-a), Željka Bošnjak (SDP), Željko Tomić (HDZ BiH), Kemal Beganović (SDP), Nihad Alikadić (SDP), Hazim Kapić (SDP), Irfan Imamović (SDP), Hasan Samardžić (Narodna stranka Radom za boljitak), Stanko Primorac (HSP), Šemsudin Dedić (SDA), Katica Čerkez (HDZ BiH), Predrag Kožul (HDZ BiH) i Omer Vatrić (SDP).

Među njima je i Ljilja Zovko (HDZ BiH), međutim ona je predložena u međuvremenu za novi saziv Doma naroda Parlamenta BiH. Enver Mujala (SDP) će primati naknadu do 1. aprila kada se vraća u Opću bolnicu u Konjic na staro radno mjesto. Slaviša Šućur (SDP) je podnio zahtjev, ali će ovo pravo koristiti do formiranja Doma naroda FBiH.

U Administrativnoj komisiji navode kako ovo nije konačan broj onih koji će primati "bijeli hljeb", budući da će vjerovatno jedan dio njih biti imenovan na druge funkcije, tako da će tamo primati plaću.

Iako su to na februarskim protestima prošle godine demonstranti tražili, "bijeli hljeb" nikada nije ukinut, odnosno nije došlo do izmjene Zakona, mada su iz svih stranaka isticali da su spremni usvojiti izmjene.