{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ove sedmice prijedlog o promjeni odluke o referendumu u RS-u

F
17.5.2011. u 12:36
0
32
Ove sedmice prijedlog o promjeni odluke o referendumu u RS-u
0
Ove sedmice prijedlog o promjeni odluke o referendumu u RS-u
Igor Radojičić (Foto: SRNA)
Predsjednik Republike Srpske i vlada trebali bi ove sedmice podnijeti Skupštini RS-a prijedlog za promjenu odluke o održavanju referenduma o zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, izjavio je u utorak predsjednik parlamenta RS-a Igor Radojičić u Beogradu.
Redovna sjednica parlamenta zakazana je za 31. maj, kazao je Radojičić, koji je prisustvovao promociji knjige "Napredak u tranziciji i sprovođenju reformi u Srbiji u poređenju sa drugim zemljama Zapadnog Balkana".

On je naveo i da bi krajem maja trebalo da počne takozvani strukturirani dijalog uz predsjedavanje evropskog komesara za proširenje EU Štefana Fuelea o stanju u pravosuđu u Bosni i Hercegovini.

"U ovom momentu nije izvjesno da će to biti 31. maja, očekujemo da bude do polovine juna. Učesnici su Republika Srpska, Federacija BiH, odnosno entiteti, i EU, nema OHR-a, i cilj je da se proizvedu određene analize i preporuke", istakao je on, javio je Tanjug.

Po njegovim riječima, postoji kratkoročan cilj da do jeseni budu date preporuke na one stvari na koje je RS imala najviše prigovora, a to je neprocesuiranje ratnih zločina nad srpskim stanovništvom, dvostepenost suda BiH, retroaktivna primjena zakona iz 2003. na suđenja za ratne zločine, koja treba da se ukine i da se izvrši revizija dosada izrečenih presuda, i upad višeg nivoa na niže nivoe pravosuđa koja se dešavala u više slučajeva.

Radojičić je izjavio da će predmet dijaloga biti kompletno stanje u pravosuđu i da će on potrajati, ali da se početak očekuje do polovine juna kada bi komesar Fuele trebao doći u Banju Luku.

"Imamo neki dogovor da se ove sedmice ponovo susretnemo i da razgovaramo o strukturiranom dijalogu, a parlament bi trebao procijeniti treba li utvrditi i novu platformu", naveo je on.

Radojičić je rekao da je strukturirani dijalog nešto sasvim novo, situacija koja nije postojala prije mjesec dana, i da bi parlament možda trebalo da utvrdi u kojem pravcu bi RS u strukturiranom dijalogu trebalo da dalje predlaže i podnosi zahtjeve.

On je istakao da će biti veoma teško postići bilo kakav dogovor u BiH o obliku i djelovanjima, a da je EU spremna pružiti preporuke u smislu evropskih standarda.

"Ono na čemu ćemo mi insistirati je da se u razumnom roku u toku ove godine, do jeseni, dođe do rješenja ova četiri pitanja koja podrazumijevaju manje reforme - ratni zločini, retroaktivna primjena zakona, dvostepenost suda i odnos prema nižim nivoima sudova", rekao je Radojičić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: