Narodna skupština RS
0

Poslanici 31. maja o stavljanju van snage odluke o referendumu

SRNA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatraće na sjednici, zakazanoj za 31. maj, Prijedlog odluke o stavljanju van snage odluke o raspisivanju republičkog referenduma na prijedlog predsjednika RS, odlučeno je na današnjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma.

Nakon sjednice predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je novinarima da je predviđeno da se prijedlog ove odluke razmatra kao 19. tačka dnevnog reda redovne sjednice.

Komentarišući dogovor koji su nedavno u Banjaluci postigli predsjednik RS Milorad Dodik i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i sigurnost Catherine Ashton, Radojičić je rekao da njihove izjave izražavaju stavove obje strane o kojima su se saglasili.

"Svaka dalja intrepretacija jednog ili drugog što je sadržano u izjavama izlazilo bi izvan okvira onoga što je dogovoreno", rekao je Radojičić.

Radojičić je naveo da bi bilo dobro da parlament RS utvrdi preporuke ili zaključke da obaveže Vladu RS ili predsjednika RS da pripremi prijedloge koji se tiču stavova RS o strukturalnom dijalogu o pravosuđu BiH. 

Radojičić je rekao da je na sjednici kolegijuma postojeći dnevni red Sedme redovne sjednice parlamenta RS, koja je ranije zakazana za 31. maj, dopunjen sa pet tačaka.

Prema njegovim riječima, dopuna dnevnog reda odnosi se na Prijedlog odluke o stavljanju van snage odluke o raspisivanju republičkog referenduma na prijedlog predsjednika RS, te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o praznicima RS čiji je predlagač narodni poslanik Nenad Stevandić.
Dopuna dnevnog reda odnosi se i na Izvještaj o radu Regulatorne komisije za energetiku RS za 2010. godinu, Informaciju o stanju u oblasti ostvarivanja prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika sa realizacijom zaključaka skupštinskog Odbora za zaštitu prava izbjeglica, te Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o prihvatanju zaduženja RS prema Evropskoj investicionoj banci po projektu nacionalni putevi Banja Luka - Gradiška.