Narodna skupština RS-a
0

Republika Srpska odustala od referenduma

FENA
U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je stavljena van snage ranija odluka o raspisivanju entitetskog referenduma.

I ovu, kao i odluku da se raspiše referendum, inicirao je entitetski predsjednik Milorad Dodik koji smatra da za sada nije potrebno organiziranje takvog vida izjašnjavanja građana.

Treba podsjetiti da je 13. aprila glasovima vladajuće većine i SDS-a usvojen zaključak u kojem je trebalo da se zakaže referendum o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

I tokom današnje višesatne rasprave, koju su pratile poduže pauze, ali i replike, stranke vladajuće većine ostale su pri stavovima koji zastupa i Dodik, da za sada nema potrebe za referendum, jer je od Evropske unije najavljen strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH, dok opozicija tvrdi da vlast nije dobila ništa što BiH ionako ne bi sljedovalo kroz poglavlje 23. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

U obraćanju parlamentu njegov predsjednik Igor Radojičić ustvrdio je da dijalog o pravosuđu u BiH “predstavlja diplomatski uspjeh RS-a”, a time je “zvanično Sarajevo natjerano na raspravu o pravosuđu”.

On navodi da se RS “u narednom periodu argumentima mora boriti za ono što priča godinama o pravosuđu u BiH”.

Klub SNSD-a smatrao je da, osim stavljanja van snage odluke o referendumu u RS-u, potrebno je utvrditi i zaključke i preporuke za strukturalni dijalog o pravosuđu, koji treba da počne 6.juna.

Preporukama je, kazao je Radojičić, neophodno formulirati dva prioriteta, prvi koji se odnosi na kratkoročne ciljeve koje RS traži u tom dijalogu, a drugi koji se odnosi na generalni stav o pravosuđu u BiH.

Zatražio je i da entitetski parlament pozdravi sporazum između visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU Catharine Ashton i predsjednika RS-a Milorada Dodika, kao i dijalog o pravosuđu.

Iako poslovnikom nije predviđena takva mogućnost, parlamentu se danas obratio i potpredsjednik RS-a Emil Vlajki koji je sugerirao da se do 1. oktobra zamrzne odluka o raspisivanju referenduma, jer bi time RS pokazala određenu čvrstinu u odnosu na međunarodnu zajednicu.