{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Prolongiranje referenduma ako se otklone nedostaci Suda i Tužilaštva BiH"

S
9.5.2011. u 14:35
0
48
"Prolongiranje referenduma ako se otklone nedostaci Suda i Tužilaštva BiH"
0
"Prolongiranje referenduma ako se otklone nedostaci Suda i Tužilaštva BiH"
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da postoji mogućnost prolongiranja referenduma na dva do tri mjeseca ukoliko RS dobije garancije da će biti otklonjeni nedostaci u radu Suda i Tužilaštva BiH i da će se ući u strukturalni dijalog o ukupnom pravosudnom sistemu.
"Mislim da je to veoma konstruktivno i može da bude korisno. Ovo nije nikakvo uslovljavanje", rekao je Dodik novinarima nakon radnog sastanka u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Dodik kaže da povlačenja odluke o raspisivanju referenduma neće biti i da će ukoliko bi je visoki predstavnik poništio to impliciralo određeno ponašanje RS, prije svega u vezi sa tim da li bi takvu mjeru OHR-a objavila u "Službenom glasniku".

"Drugo pitanje je održavanje sjednice parlamenta koji bi trebalo da reaguje. Parlament može da prihvati odluku visokog predstavnika ili ne, u ovom trentuku mogu reći da neće prihvatiti", istakao je predsjednik RS.

Prema njegovim riječima, RS smatra da je referendum u skladu sa njenim ovlaštenjima i Ustavom i ovoj odluci je prišla veoma ozbiljno, jer nikada nije bilo moguće voditi dijalog na temu nametnutih zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Neka nam međunarodna zajednica odgovori da li su evropski standardi retroaktivna primjena zakona. Jedno lice koje utvrđuje i prvostepeni i drugostepeno vijeće u Sudu organ i ulaženje u nadležnosti drugih pravosudnih institucija. Ako su to evropske vrijednosti, ja ih prihvatam i povlačim sve, a ako nisu, zašto onda ne riješe ta pitanja?", poručio je Dodik.

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najavio je da će poništiti odluku o referendumu ukoliko to ne učini Narodna skupština RS. Vijeće sigurnosti UN održaće danas redovnu raspravu o situaciji u BiH tokom koje će visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko podnijeti izvještaj.

Uoči rasprave o Inzkovom izvještaju, predsjednik Srpske Milorad Dodik uputio je pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki-moonu u kome navodi da da ocjene koje je visoki predstavnik u BiH iznio u izvještaju o BiH, a u kojem se interpretiraju namjere i priroda političkih aktivnosti rukovodstva RS, predstavljaju potpuno netačnu i iskrivljenu predstavu o legitimnim političkim aktivnostima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: