Milorad Dodik
0

"Prolongiranje referenduma ako se otklone nedostaci Suda i Tužilaštva BiH"

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da postoji mogućnost prolongiranja referenduma na dva do tri mjeseca ukoliko RS dobije garancije da će biti otklonjeni nedostaci u radu Suda i Tužilaštva BiH i da će se ući u strukturalni dijalog o ukupnom pravosudnom sistemu.

"Mislim da je to veoma konstruktivno i može da bude korisno. Ovo nije nikakvo uslovljavanje", rekao je Dodik novinarima nakon radnog sastanka u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Dodik kaže  da povlačenja odluke o raspisivanju referenduma neće biti i da će ukoliko bi je  visoki predstavnik poništio to impliciralo određeno ponašanje RS, prije svega  u vezi sa tim  da li bi  takvu mjeru  OHR-a   objavila  u "Službenom glasniku".  

"Drugo pitanje je održavanje sjednice parlamenta koji bi trebalo da reaguje. Parlament može da prihvati odluku visokog predstavnika ili ne, u ovom trentuku mogu reći da neće prihvatiti", istakao je predsjednik RS. 

Prema njegovim riječima, RS smatra da je referendum u skladu sa njenim ovlaštenjima i Ustavom i ovoj odluci je prišla veoma ozbiljno, jer nikada nije bilo moguće voditi dijalog na temu nametnutih zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Neka nam međunarodna zajednica odgovori da li su evropski standardi retroaktivna primjena zakona. Jedno lice koje utvrđuje i prvostepeni i drugostepeno vijeće u Sudu organ i ulaženje u nadležnosti drugih pravosudnih institucija. Ako su to evropske vrijednosti, ja ih prihvatam i povlačim sve, a ako nisu, zašto onda ne riješe ta pitanja?", poručio je Dodik. 

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najavio je da će poništiti odluku o referendumu ukoliko to ne učini Narodna skupština RS. Vijeće sigurnosti UN održaće danas redovnu raspravu o situaciji u BiH tokom koje će visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko podnijeti izvještaj.

Uoči rasprave o Inzkovom izvještaju, predsjednik Srpske Milorad Dodik uputio je pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki-moonu u kome navodi da da ocjene koje je visoki predstavnik u BiH iznio u izvještaju o BiH, a u kojem se interpretiraju namjere i priroda političkih aktivnosti rukovodstva RS, predstavljaju potpuno netačnu i iskrivljenu predstavu o legitimnim političkim aktivnostima.