Milorad Dodik za Blic
0

"RS pristaje odgoditi referendum"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je za beogradski Blic od četvrtka da je, kao znak dobre volje, RS pristala odgoditi referendum o sudu i državnom tužilaštvu BiH te da RS s nestrpljenjem iščekuje sutrašnju odluku visokog predstavnika Valentina Inzka o sudbini referenduma.

Dodik je u razgovoru za taj dnevni list kazao kako RS ima pripremljenu izlaznu strategiju, ma kakav potez povukao Valentin Inzko.

"U međuvremenu su počeli kontakti s Bruxellesom. Pristali smo da, kao znak dobre volje, odložimo referendum u nastojanju da otvorimo dijalog o četiri pitanja koja smo tražili. Pažljivo smo se pripremali kako nam iz Europe ne bi bilo poručeno da u nečemu nismo u pravu", kazao je Dodik.

Cilj RS-a je, kako je naveo, da se dođe do izmjena zakona. Referendum je, po riječima Dodika, stavio ta pitanja na dnevni red.

"U procesu smo intenzivnih razgovora s određenim europskim strukturama na koji način naći izlaz. Ako u razgovoru s Europom osiguramo da jakom izjavom važan i visokopozicionirani čovjek EU kaže da su zahtjevi koje smo iznijeli opravdani i točni, i referendum gubi smisao jer je njegov cilj da dođemo do rješenja. Kako god se ponašala Europa, pa i Amerika – oni će morati dati tražene odgovore na ova pitanja jer je realnost u BiH nespojiva s pravnim sustavom i u Europi i u Americi", kazao je Dodik.

Upitan hoće li RS poduzeti neke radikalnije poteze ukoliko Inzko poništi odluku parlamenta RS o referendumu, kazao je kako će samo nastojanje da visoki predstavnik i međunarodna zajednica sruše odluku dovesti RS u poziciju da preispita svoje ponašanje i vezano za formiranje vlasti i njezino sudjelovanje na mnogim drugim mjestima.

"Onda će svaki daljnji korak u BiH biti uvjetovan našim zahtjevima za referendum, a postavit ćemo i druga pitanja", dodao je.

Na pitanje očekuje li da će Inzko radikalizirati problem i smijeniti ga, Dodik je kazao kako će u tom slučaju zatražiti mišljenje naroda dodavši da "mene nije birao Inzko, niti sam se njemu zaklinjao".

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko najavio je kako bi predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik mogao biti smijenjen zbog njegova ponašanja kojim dovodi u pitanje provedbu Daytonskog sporazuma.