{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I sutra o stavljanju van snage odluke o referendumu

F
31.5.2011. u 20:40
0
6
I sutra o stavljanju van snage odluke o referendumu
0
I sutra o stavljanju van snage odluke o referendumu
Foto: Arhiv
U Narodnoj skupštini RS-a večeras je prekinuto zasjedanje tokom rasprave o stavljanju van snage odluke o raspisivanju entitetskog referenduma, a nastavak sjednice zakazan je za sutra.
Razmatranje ove tačke inicirao je predsjednika RS-a Milorad Dodik, koji je 13. aprila tražio da se zakaže referendum u RS-u o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

U današnjem obraćanju parlamentarcima Dodik je tvrdio da su vlasti RS-a dobili garancije Evropske unije o rekonstruisanju pravosuđa u BiH, a opozicija da nisu dobili ništa što BiH ionako ne bi sljedovalo kroz poglavlje 23. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH ka EU.

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica optužio je SNSD i Milorada Dodika da su iz straha predložili stavljanje van snage odluke o referendum, a da se rasprava o pravosuđu ionako podrazumijevala za BiH, kroz poglavlje 23. koje je obaveza za sve zemlje na evropskom putu.

“Ovo je poraz vaše politike. Poigrali ste se s ovom institucijom i porazili ste referendum za sada”, rekao je Govedarica u skupštinskoj raspravi i najavio da će SDS u narednom periodu predložiti izmjene i dopune Zakona o referendumu kojim će izjašnjavanje građana biti obaveza kada se budu rješavala veoma krupna pitanja 'koja su pred nama'.

Šef Kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić je ponovio da ta stranka ostaje kod stavova na koje je ukazivala prilikom donošenja odluke o referendum 13. aprila, za razliku od vlasti koja je, kako je naveo, odustala i obezvrijedila institut referenduma.

Poslanik DP-a Dragan Čavić ukazao je da će vlast RS-a stavljanjem van snage odluke o referendum uraditi ono što je tražio visoki predstavnik - da sama odustane od referendum.

Sutrašnji nastavak sjednice zakazan je za 10 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: