{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Brisel uvažava i razumije stavove Republike Srpske"

S
22.5.2011. u 21:39
0
45
"Brisel uvažava i razumije stavove Republike Srpske"
0
"Brisel uvažava i razumije stavove Republike Srpske"
Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić očekuje da će većina u parlamentu prihvatiti prijedlog predsjednika RS Milorada Dodika o stavljanju van snage odluke o referendumu, čime će biti data šansa strukturalnom dijalogu sa EU o korjenitoj reformi pravosuđa BiH.
"I Evropa i RS insistiraju na dogovoru, koji su postigli visoki predstavnik EU Chaterine Ashton i predsjednik RS-a Milorad Dodik, a posebno nas raduje činjenica da Brisel u potpunosti uvažava i razumije stavove RS-a", rekao je Radojičić za sutrašnje izdanje "Večernjih novosti".

On je istakao da RS tokom predstojećih pregovora sa Briselom ima kratkoročne i dugoročne ciljeve. "Prvi se tiču ubrzanog podizanja kvaliteta i efektivnosti u radu domaćeg pravosuđa, a drugi zahtjevaju korjenite izmjene ukupnog sistema zakonodavstva i funkcionisanja pravosudnih institucija", naglasio je predsjednik parlamenta RS-a.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, Radojičić, koji je i potpredsjednik SNSD-a, kaže da sada, nakon što je izabrano rukovodstvo parlamenta BiH, Predsjedništvo BiH ima zakonsku obavezu da počne konsultacije sa političkim partijama o formiranju skupštinske većine i imenovanju mandatara. "Ako bi došlo do eventualnog preglasavanja srpskog člana Predsjedništva, to bi blokiralo formiranje vlasti i izazvalo još veću krizu", upozorio je Radojičić.

On je ponovio da će SNSD, u skladu sa sporazumom sa SDS, tražiti da, po principu rotacije, na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dođe neko iz hrvatskog bloka. "Takođe, tražićemo i Ministarstvo inostranih poslova. Kad je riječ o političkom programu, zahtjevaćemo dogovor o popisu stanovništva, državnoj pomoći, primjeni odluke 'Sejdić i Finci', zapravo, svim pitanjima čije rješavanje je uslov zemlje na evropskom putu", istakao je Radojičić.

Na pitanje koja je politička kombinacija u BiH u ovom trenutku moguća, potpredsjednik SNSD-a kaže da je najoptimalnije da vladajuću koaliciju u parlamentu BiH formiraju tri bloka - SNSD-SDS, dva HDZ i SDP-SDA, uz mogućnost podrške i nekih manjih partija. "Međutim, ako se u tom procesu ne budu poštovali zahtjevi RS-a, Vijeće ministara će se teško formirati", dodao je Radojičić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: