BiH
403

Ove sarajevske ulice će biti zatvorene za saobraćaj zbog dolaska pape Franje

Piše: E. F.
Ulice kojima će se kretati papa i program posjete Sarajevu
Ulice kojima će se kretati papa i program posjete Sarajevu
Povodom dolaska pape Franje u glavni grad BiH, 6. juna će od 07:00 sati ujutro do 20:00 sati navečer biti na snazi izmijenjeni režim odvijanja saobraćaja. Tako će u navedenom terminu na trasi kretanja Svetoga Oca, a u obuhvatu štićene zone, doći do potpune obustave saobraćaja koju će vršiti ovlašteni organi i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
Ulice kojima će se kretati papa i program posjete Sarajevu
Ulice kojima će se kretati papa i program posjete Sarajevu

"Grad neće biti blokiran, moram to naglasiti. Saobraćaj će se preusmjeravati prema alternativnim pravcima kretanja na prvim raskrsnicama ispred i iza dionice na kojoj se obustavlja saobraćaj. U tom smislu pozivaju se svi učesnici u saobraćaju na strpljenje, te da poštuju naredbe ovlaštenih službenih osoba MUP-a Kantona Sarajevo", kazao je Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS za Klix.ba.

No, obustave saobraćaja neće biti kontinuirane te će se isti nakon prolaska Svetog Oca i njegove pratnje sukcesivno uspostavljati, a sve u zavisnosti od ulice, lokacije i satnice prolaska.

Ulice u kojima će biti obustavljen saobraćaj

Kako je saopćeno iz Ministarstva za saobraćaj KS, ulice u kojima će dolaziti do obustave saobraćaja, gledano iz smjera Aerodroma u odnosu na trasu kretanja u dolasku i povratku Svetog Oca i njegove pratnje su: ulica Kurta Schorka, Stupska petlja, Džemala Bijedića, Bulevar Meše Selimović, Zmaja od Bosne, Hiseta, Reisa Džemaludina Čauševića, Mis Irbina, Musala, Maršala Tita, Alipašina, obilazna saobraćajnica pored Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase” (od ulice Patriotske lige do ulice Alipašina), Betanija, Obala Kulina Bana, Vilsonovo šetalište, Kotromanića, Kulovića, Dalmatinska, Mehmed paše Sokolovića, Pehlivanuša, Muse Ćazima Ćatića, Josipa Štadlera, Mula Mustafe Bašeskije, Telali, Čemaluša, Ferhadija - pješačka zona na dijelu štićene zone kretanja Svetog Oca papa Franje, Vrbanja, Franje Račkog, Stjepana Tomića, Terezija, Zagrebačka, Hamdije Čemerlića, Prijedorska, Srđana Aleksića od raskrsnice sa ulicom Bulevar Meše Selimovića u smjeru prema Istiklal džamiji u dužini od blizu 300 metara, Brčanska, Žrtava fašizma i Gatačka.

Zabranjeno saobraćanje teretnih vozila

U sklopu odobrene izmjene režima saobraćaja zabranjuje se kretanje svih teretnih motornih vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg na području Kantona Sarajevo, 6. juna 2015. godine u vremenskom terminu od 05:00 do 20:00 sati.

Zabranjuje se zaustavljanje i parkiranje svih vozila duž trase gore navedenih ulica u širini 30 metara štićene zone od krajnje ivice ceste sa obje strane.

Zabranjuje se zaustavljanje i parkiranje vozila na uličnim parkiralištima u ulicama Reisa Dž. Čauševića, Mis Irbina i Musala dana 05. juna 2015. godine u vremenskom terminu od 16:00 sati do 24:00 sati i vremenskom terminu od 00:00 sati do 20:00 sati 6. juna 2015. godine.

U vremenskom terminu od 07:00 sati do 20:00 sati 6. juna 2015. godine će se vršiti povremene preregulacije u odvijanju saobraćajnih tokova u ulicama Reisa Džemaludina Čauševića, Maršala Tita, Stjepana Tomića i Radićeva u jednosmjerni, odnosno dvosmjerni režim odvijanja saobraćaja.

Vrijeme preregulacije saobraćaja u navedenim ulicama u naznačenom terminu utvrđuju Operativni organi MUP-a Kantona Sarajevo u zavisnosti od plana i programa kretanja kolone, kao i situacije na terenu.

Noćna vožnja tramvajem na relaciji Ilidža - Skenderija

Dana 6. juna 2015. godine u terminu od 00:00 sati do 05:00 sati KJKP Gras će uspostaviti tramvajski saobraćaj na relaciji Ilidža - Skenderija (okretnica), broj vozila prilagoditi će se zahtjevima za prevoz pristiglih hodočasnika i ostalih korisnika javnog gradskog prevoza, osim u vremenskom terminu od 07:00 sati do 20:00 sati istog dana, kada će prijevoznik KJKP Gras putem nadležne službe, a u saradnji i dogovoru sa operativnim organima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo prilagoditi održavanje i izmjene svih vidova Javnog gradskog prevoza putnika.

Istoga dana u vrijeme zabrane dislocirat će se i taksi stajališta duž trase ulica u kojima se vrše izmjene režima saobraćaja i to van štićene zone.

Parking za 684 autobusa sa hodočasnicima

Ministarstvo saobraćaja je u saradnji sa Ministarsvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo osiguralo prostor za parkiranje 684 autobusa kojim će hodočasnici stići u Sarajevo na dan posjete pape Franje (organizovani prijevoz iz BiH i inozemstva).

Autobusi će biti smješteni na slijedeće lokacije: parking prostor Slatina, ulica Stjepana Tomića, parking prostor ispred porodilišta Zehra Mujdović, parking prostor Opela Alipašina ulica, parking prostor ispred Bosnalijeka, plato - parking ispred autobuske i željezničke stanice, parking u krugu Kampusa, ulice Vilsonovo šetalište, Kotromanića, Franje Račkog, parking Vrbanja, parking prostor ispred Aquariusa i parking prostor kod Ambasade Republike Turske. Osigurani su i rezervni parking prostori: kod stadiona Otoka, Energoinvest, TAS Vogošća i kod RTV doma.

Autobusima kojima će stići hodočasnici sa “posebnim potrebama” bit će osiguran neposredan pristup stadionu Koševo.

Pripadnici MUP-a KS na ulazu u grad iz pravca Vogošće, Ilidže i Pala usmjeravat će autobuse na parkinge.

Hodočasnici koji ne dolaze organizovano moći će koristiti ostale parkinge na području Kantona Sarajevo, kao i parkinge unutar naselja.

Besplatan parking

Očekuje se dolazak velikog broja motorista iz inozemstva i BIH , te je za njih određena lokacija za parkiranje u krugu školskog dvorišta OŠ Nafija Sarajlić u ulici Patriotske lige.

Vlada Kantona Sarajevo odobrila je besplatno korištenje parkinga koji su u njenoj nadležnosti.

Privredna društva, institucije i Ambasada Republike Turske dali su na raspolaganje svoje parking površine za parkiranje autobusa besplatno kao doprinos ovom značajnom događaju.

Vozila koja budu parkirana na trasi prolaska kolone bit će uklonjena putem Pauk službe KJKP Rad Sarajevo uz prisustvo nadležne policijske uprave na određene lokacije.

UG BIHAMK osigurat će dežuru na terenu, tako da će se njihove mobilne ekipe nalaziti na tri lokacije i to u Neđarićima, na Otoci kod džamije i kod Muzeja. Mobilne ekipe se sastoje od šlep službe i vozila za hitnu popravku (kontakt telefoni su 1282 i 033 282 122).

S obzirom na to da će na dan dolaska pape Franje biti odgođene sahrane i dženaze, pokopna društva KJKP Pokop, UG Bakije i UG Jedileri za prijevoz umrlih mogu se obratiti na telefon broj 033 286 748 – šefu smjene u MUP-u KS koji će osigurati pratnju ili dati detaljne upute za prijevoz umrlih do prostorija pokopnog društva.

Cisterne sa vodom i volonteri u službi hodočasnika

Na lokacijama gdje će biti najveća koncetracija autobusa, osigurane su cisterne sa pitkom vodom za hodočasnike (parking Kampus – dvije cisterne i u ulici Kotromanića - jedna cisterna kod autopraone).

Na pet lokacija će biti raspoređeni i mobilni timovi Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

Vrhbosanska nadbiskupija Sarajevo osigurala je više od 100 volontera koji će biti u službi pomoći hodočasnicima na terenu.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo poziva sve pravne i fizičke osobe sa sjedištem na području Kantona Sarajevo da svoje aktivnosti na dan dolaska pape planiraju i usklade sa odobrenim režimom saobraćaja.