BiH
142

Otvorena zimska sezona na Jahorini: Nedostatak snijega nije pokvario dobru zabavu

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na Jahorini je danas svečano počela zimska turistička sezona. Iako još uvijek nisu stvoreni uslovi za skijanje, bogat muzičko-zabavni program privukao je brojne građane koji su danas pohodili ovu olimpijsku planinu.

Sezona je zvanično otvorena u hotelu Bistrica gdje je Olimpijski centar Jahorina upriličio konferenciju za medije na kojoj je rečeno da je Jahorina u potpunosti spremna da primi goste, te da još samo nedostaje snježni pokrivač.

Velibor Lazarević, direktor OC Jahorina, kazao je da nažalost uz sve napore staza za skijanje nije mogla biti osposobljena.

"Zbog visokih temperatura vještačko osnježavanje nije bilo moguće, jer je potrebno da bude minus 5, a trenutno je jedan stepen", rekao je Lazarević.

Jedan dio staze pokriven je vještačkim snijegom, ali zbog sigurnosti danas ipak nije bilo dozvoljeno skijanje.

"U zadnja dva dana uspješno su radila dva pokretna topa i pravili snijeg na više lokacija, ali to nije dovoljno", rekao je Branislav Lolovi, izvršni direktor za tehniku i ski staze.

On je dodao da je šestosjed Poljice pušten u rad zbog panoramskog razgledanja, svi liftovi i žičare spremni su za rad, staze su očišćene i stavljena nova signalizacija urađena po evropskim standardima.

Iz Olimpijskog centra Jahorina se nadaju da će gosti biti zadovoljni, a za danas su im pripremili brojne zabavne sadržaje. Sezona je zvanično otvoreno koncertom grupe Regina.

U OC Jahorina se nadaju većem snijegu i nižim temperaturama u narednim danima kako bi mogli u punom kapacitetu pružiti svoje usluge.