{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Otkočiti" proces finansiranja međunarodnih obaveza

S
11.1.2012. u 19:53
0
0
"Otkočiti" proces finansiranja međunarodnih obaveza
0
"Otkočiti" proces finansiranja međunarodnih obaveza
Ministarstvo finansija i trezora BiH pozvalo je sve aktere da, u skladu sa svojim nadležnostima, obezbijede objavljivanje Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu, odnosno da se otkoči proces finansiranja međunarodnih obaveza i svih nivoa vlasti u BiH.
Ministarstvo finansija i trezora BiH upozorava da je, zbog neusvajanja, odnosno neobjavljivanja Zakona o budžetu institucija BiH za 2011. godinu i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu, trenutna budžetska situacija izuzetno složena i teška.

Dok ne bude objavljen Zakon o budžetu institucija BiH za 2011. godinu i međunarodnih obaveza ne postoje zakonski uslovi ni za finansiranje institucija BiH, ni za servisiranje međunarodnih obaveza BiH koje su zakonima definisane kao sastavni dio zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza, navode u ovom ministarstvu u saopštenju objavljenom povodom različitih informacija i interpretacija, pa čak i uplitanja u nadležnosti Ministarstva finansija i trezora BiH.

Procedure usvajanja zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza, definisane Zakonom o finansiranju institucija BiH, preciziraju da Vijeće ministara svake godine usvaja nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza, podsjeća se u saopštenju.

Ministarstvo smatra da je Centralna banka BiH, kao fiskalni agent BiH, izašla iz okvira svojih zakonskih nadležnosti prilikom vršenja transfera otplate spoljnog duga od 9. januara do danas.

Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama BiH propisuje mjere koje Ministarstvo finansija BiH preduzima u slučaju obustave servisiranje međunarodnih obaveza samo u slučajevima kada nije ostvareno dovoljno prihoda za servisiranje duga, a ne u trenutnom slučaju nepostojanja zakonskog osnova za isplatu, odnosno validnog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH ili odluke o privremenom finansiranju.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH podsjećaju da je Parlamentarna skupština BiH 30. i 31. decembra odobrila Zakon o budžetu institucija BiH za 2011. godinu i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu, ali da on nije objavljen u Službenom glasniku BiH.

Vijeće ministara BiH je 31. decembra, u skladu sa zaključkom Parlamentarne skupštine BiH, usvojio Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period od januara do marta 2012. godine koja je objavljena u Službenom glasniku.

"Međutim, s obzirom da se Odluka poziva na usvojeni Zakon o budžetu institucija BiH za 2011. godinu i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu, ona se može primjenjivati tek nakon zvanične objave Zakona o budžetu institucija BiH za 2011. godinu i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godine", napominje se u saopštenju.

Prema Zakonu o finansiranju institucija BiH, Vijeće ministara BiH nakon usvajanja nacrt zakona o budžetu institucija upućuje Predsjedništvu BiH, koje zatim usvaja prijedlog zakona i kao zvanični predlagač upućuje Parlamentarnoj skupštini BiH.

Iz Ministarstva finansija se pojašnjava da zakonske procedure ne nalažu da se Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza vraća Vijeće ministara BiH, već da u ovoj fazi procedure usvajanja budžeta institucija BiH Ministarstvo finansija i trezora BiH samo pruža tehničku pomoć Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH na njihov zahtjev.

Predsjedavajući Vijeće ministara BiH Nikola Špirić ranije je izjavio Srni da će tek krajem februara biti dostavljeni izvještaji svih korisnika budžetskih sredstava za prošlu godinu, te da prije marta nije moguće Predsjedništvu BiH dostaviti odgovarajući izvještaj o izvršenju budžeta za 2011. godinu, što će ujedno predstavljati i budžet za 2011. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: