{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od Predsjedništva BiH zatraženo da dostavi prijedlog budžeta

F
30.1.2012. u 19:35
0
1
Od Predsjedništva BiH zatraženo da dostavi prijedlog budžeta
0
Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH danas je na sjednici zatražio od Predsjedništva BiH da najkasnije do 3. februara ove godine izvrši svoju obavezu i dostavi Prijedlog budžeta BiH na nivou izvršenja u 2011. na šta ga je Parlament obavezao na sjednicama oba doma uoči Nove godine.
Zajednički kolegij je ustanovio da nije ispoštovan zaključak koji su tada usvojila oba doma PSBiH povodom odobravanja Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011.

U slučaju da Predsjedništvo BiH ne uputi akt, kako je zaključeno, nadležni Kolegij će akt Ministartva i finansija i trezora od 24. januara ove godine uputiti na objavu u Službeni glasnik BiH.

Zajednički kolegij oba doma PSBiH je koncenzusom zaključio da će nakon što se usvoji izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. čiji će sastavni dio biti i izvještaj Ureda za reviziju finansijskog poslovanja institucija BiH o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza za 2011. , Ministarstvo finansija i trezora BiH će korigovati iznose sukladno usvojenom izvještaju, radi njihovog objavljivanja u Službenom glasniku BiH.

„Ovim je, čini mi se, kriza koja je u BiH povodom usvajanja ili neusvajanja budžeta za 2011. godinu u iznosu izvršenja za 2011. premoštena na način da je Predsjedništvo BiH dobilo određeni rok da donese ili uputi Zajedničkom kolegiju budžet za 2011. u iznosima koji su utrošeni u toj godini“, pojasnio je u izjavi novinarima predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković koji je saopćio zaključke sjednice Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH u vezi budžeta.

"U slučaju da Predsjedništvo BiH to ne uradi iz bilo kojeg razloga, akt Ministarstva finansija će biti objavljen u Službenom glasniku, ali će biti korigovan po usvajanju izvršenja o budžetu za 2011. godinu. , svjesni činjenice da određene obaveze nastaju u prošloj godini, ali se knjiže i u ovoj godini sve do 31. januara, a akt o izvršenju se tek u martu donosi na usvajanje Parlamentarnoj skupštini na prijedlog Predsjedništva BiH“, dodao je Živković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: