BiH
0

Vrankićevi stavovi u suprotnosti sa odlukom Predsjedništva BiH

SRNA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istakao je da je Predsjedništvo odlukom utvrdilo da je budžet za 2011. na nivou izvršenja za prethodnu godinu, što ni u kom slučaju nije ono što nudi ministar finansija BiH Dragan Vrankić, s obzirom da su dodatni papiri oko izvršenja kapitalnih izdataka pokazali da u budžetu postoji razlika od oko 130 miliona KM.

"Pokušava se sada izvršiti pritisak na javnost i parlament da bude objavljeno ono što on predlaže, od 1,08 milijardi KM, a Vrankić zaboravlja da je to materijal o kome nije raspravljalo ni Vijeće ministara, ni Presjedništvo, ni parlament BiH i da niko ne može objaviti takve njegove želje", rekao je Radmanović Srni.

Radmanović je napomenuo da su svi su do sada zaključili da Budžet za 2011. predstavlja ono što je ostvareno u 2011, te da pravo pitanje Vrankiću i njegovoj "ekipi" treba da glasi zašto on ne objavi koliko je potrošeno para u 2011. godini.

"Objašnjenja da će se čekati kraj februara ne stoje, jer danas sva ministarstva finansija znaju koliko je potrošeno u 2011. godini, plus-minus jedan-dva posto", pojasnio je Radmanović.

On je podsjetio da Budžet za 2011. godinu, prema odluci Predsjedništva, zaključku parlamenta BiH, ali i prema stavovima lidera političkih partija, treba da predstavlja isključivo Izvještaj o izvršenju budžetskih troškova u 2011. godini.

Radmanović je dodao da je Predsjedništvo BiH već dostavilo Kolegijumu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH svoju odluku, kojom parlamentu predlaže da budžet u 2011. godini bude na nivou ostvarenja u 2011, što je za objavljivanje dovoljno.

"Naša odluka, naravno, ima dva dijela. U drugom dijelu se traži da Ministarstvo finansija BiH tehnički uradi posao, a oni to nisu uradili, pa će biti obavljen samo prvi dio odluke", pojasnio je Radmanović.
On je upozorio da će do formiranja novog Savjeta ministara BiH, dok se ne odrede novi potpisnici za spoljni dug, ostati prazan prostor, što će izazvati probleme. "Tu će BiH imati problem u narednih desetak dana, ali će zbog toga morati odgovarati oni koji nisu željeli da potpišu ostvarenje spoljnjeg duga", napomenuo je Radmanović.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić izjavio je danas da neće postupati "protivzakoniito i protivustavno", te da nije spreman "potpisivati bilo kakve naloge za isplatu sve dok Službeni glasnik ne objavi Budžet BiH za 2011. godinu".

Prema njegovim riječima, iznos Budžeta za 2011. godinu na nivou izvršenja i u skladu sa sporazumom lidera od 28. decembra prošle godine iznosi milijardu i osam miliona KM.

Predsjedništvo BiH juče je utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu na nivou ostvarenja u toj godini, te zadužilo Ministarstvo finansija BiH da, bez odlaganja, formalno sačini budžetski dokument i dostavi ga Kolegijumu Predstavničkog doma radi upućivanja na objavljivanje u "Službenom glasniku BiH".

Predsjedništvo je na vanrednoj sjednici zadužilo Ministarstvo finansija BiH da preduzme ove radnje u skladu sa zaključcima Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH od 30. i 31. decembra.