Haris Silajdžić
0

"Otići ću u Beograd, ali kada se ispune uslovi"

SRNA
Haris Silajdžić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Haris Silajdžić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je danas da još nije odustao od namjere da posjeti Beograd, ali da se za to moraju ispuniti određeni uslovi.

Silajdžić nije naveo o kakvim je uslovima riječ, istakavši da oni podrazumijevaju "mnogo toga".

On je odbacio tvrdnje da u Predsjedništvu BiH nema dogovora o mnogim pitanjima, poput onog o glasanju BiH u Vijeću za ljudska prava UN u Ženevi za Rezoluciju o napadima izraelskih snaga na humanitarni konvoj, za koje član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske /RS/ Nebojša Radmanović tvrdi da je suprotno principu dogovorenom u Predsjedništvu BiH.

"Kabinet gospodina Radmanovića je bio kontaktiran. Međutim, Kabinet se javio tek nakon što je glasanje bilo završeno", rekao je Silajdžić.

On je rekao da se "bar o tom pitanju zna kako BiH treba da glasa".

"Pa valjda se zna kako treba da glasa BiH. Mi znamo šta su izbjeglice, šta su patnje tog naroda, šta je ubijanje, mi znamo šta je kršenje svih ljudskih prava. Zato je iz BiH mogao otići samo jedan glas, a to je protiv nasilja u Gazi", rekao je Silajdžić novinarima u Brčkom, gdje je prisustvovao kolektivnoj sahrani posmrtnih ostataka sedmoro Bošnjaka ubijeni 1992. godine, a koji su identifikovani nakon ekshumacije iz masovnih grobnica u Goricama kod Brčkog.