BiH
47

Osumnjičeni za ratne zločine uhapšen na graničnom prelazu Bosanska Gradiška

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U nastavku realizacije naredbe Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa pripadnicima Granične policije BiH 16. decembra 2015. godine su u večernjim satima na graničnom prelazu Bosanska Gradiška slobode lišili jednu osobu zbog ratnog zločina.

Slobode je lišena osoba inicijala R.D. (1958) zbog postojanja osnova sumnje da je također u julu 1992. godine na području opštine Sanski Most, počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Osoba lišena slobode je privedena u službene prostorije SIPA-e, nad kojom je izvršena kriminalistička obrada, nakon čega je predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, saopćeno je iz SIPA-e.

Iz Tužilaštva BiH navode da je uhapšen Ranko (Miloš) Došenović, rođen 1958. godine u Sanskom Mostu, a nastanjen u Prijedoru.

On je sedmi osumnjičeni za ratne zločine u Sanskom Mostu koji je nakon jučerašnje akcije hapšenja u Bosanskoj Gradišci i Laktašima bio nedostupan jer je napustio mjesto boravka.

Tokom dana Došenović će biti sproveden postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Osobe lišene slobode su pod istragom i osumnjičene su da su u svojstvu pripadnika milicije i VRS, na području Sanskog Mosta u ljeto 1992. godine, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija te počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Navedeni osumnjičeni terete se za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih povreda, žrtvama bošnjačke nacionalnosti, na području Sanskog Mosta u ljeto 1992. godine.