|

SIPA u Srebrenici uhapsila bivšeg komandira policije zbog zločina nad Bošnjacima

SIPA u Srebrenici uhapsila bivšeg komandira policije zbog zločina nad Bošnjacima
630
Klix.ba
15.12.2015. u 10:18
139
komentara
630

dijeljenja
SIPA u Srebrenici uhapsila bivšeg komandira policije zbog zločina nad Bošnjacima
Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski službenici SIPA-e su na području Srebrenice slobode lišili Milana Bogdanovića.
Bogdanović (65) je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je kao komandant policijskih snaga, na dužnosti komandira PS Skelani i komandira 6. čete Posebnih jedinica policije (PJP), postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija te počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, nakon pada Zaštićene zone Srebrenica u mjesecu srpnju 1995. godine.

Bogdanović je osumnjičen kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, tokom kojeg su pripadnici VRS i MUP-a RS poduzimali širok i sistematičan napad, usmjeren protiv bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićene zone UN-a Srebrenica, u sklopu kojeg je do 40.000 bošnjačkih civila prisilno preseljeno iz enklave Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka je pogubljeno po kratkom postupku i pokopano u masovne grobnice.

On je osumnjičen da je kao komandir 6. čete PJP, koordinirao i zapovjedao snagama policije, koje su na području Konjević Polja, vršile zarobljavanje bošnjačkih muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice, koji su u strahu za svoje živote, pokušavali pobjeći iz Zaštićene zone Srebrenica, te odvajanje muškaraca od žena, djece i staraca.

Nakon zarobljavanja zarobljenici su odvedeni u pravcu stadiona u Novoj Kasabi, a dio njih je odveden u komandu 6. čete, gdje su mučeni i ispitivani, a nakon toga su vojnoj policiji predali oko 500 osoba bošnjačke nacionalnosti, koji su odvedeni na egzekucije na drugim lokacijama, a pripadnici navedene policijske jedinice, odveli jednu skupinu od 16 zarobljenika koji su prethodno mučeni i premlaćivani, na lokalitet Kušlat, gdje su strijeljani iz vatrenog oružja, a samo jedna žrtva je preživjela strijeljanje.

Pripadnici navedene policijske formacije su zarobljenike mučili, zlostavljali, premlaćivali, dozvoljavali drugim pripadnicima vojske i policije da vrše zlostavljanje, te predavali za transport na druge lokacije i mjesta egzekucija, kao i sudjelovali u ubijanju zarobljenika u manjim skupinama i njihovim zakopavanju , te je na taj način ubijeno više desetina žrtava.

Osumnjičeni se tereti i za nezakonito zarobljavanje 5 osoba bošnjačke nacionalnosti, koje su pripadnici PS Skelani zatočili i u nečovječnim uslovima držali oko 3 mjeseca, tjerali na prisilne radove, nakon čega su nestali pod nepoznatim okolnostima i gubi im se svaki trag, kao i dva civila bošnjačke nacionalnosti, koje su pripadnici PS Skelani preuzeli od policije iz Bajine Bašte, Srbija, 20.07.1995. godine, koji su odvedeni u PS Skelani, nakon čega im se gubi svaki trag, da bi nakon rata bili pronađeni i ekshumirani u masovnoj grobnici Glogova.

Osumnjičeni će tokom dana biti sproveden postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.
Prijavi grešku


Komentari (139)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...