|

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv više osoba za zločine u Hercegovini

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv više osoba za zločine u Hercegovini
54
Klix.ba
11.12.2015. u 10:58
49
komentara
54

dijeljenja
Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv više osoba za zločine u Hercegovini Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Borisa Bošnjaka , rođenog 27. 01. 1973. godine u Bileći, državljanina BiH, Miloša Mavraka, rođenog 02. 01 1964. godine u mjestu Zjemlje, općina Mostar, državljanina BiH i R Srbije, Miodraga Grubačića, rođenog 14. 02. 1964 godine u Bileći, državljanina BiH i Ilije Đajića, rođenog 06. 11. 1971 godine u Bileći, državljanina BiH.
Optuženi se terete da su od početka maja, pa sve do kraja augusta 1992. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupali suprotno pravilima međunarodnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Oni se terete da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske, obavljajući dužnosti stražara u zatočeničkom logoru koji se nalazio u kasarni bivše JNA "Moša Pijade" u Bileći, dok je optuženi Bošnjak Boris obavljao dužnosti komandanta straže, vršili progon civilnog stanovništva Bošnjačke, Hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti na etničkoj i vjerskoj osnovi, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda zatočenim civilima, koji su bili dovedeni iz općina Mostar, Gacko, Nevesinje, Bileća i Stolac.

Terete se da su zatočenike čuvali u krajnje nehumanim uslovima, zagušljivim prostorijama, koje su bile pretrpane zatočenicima, sa izuzetno malo hrane i vode za piće, bez mogućnosti korištenja toaleta po potrebi, obavljajući nuždu u limene kante, bez ukazivanja ljekarske pomoći povrijeđenim i bolesnim.

Optuženi se terete da su sami ili sa drugim licima vršili svakodnevna batinanja i premlaćivanja zatočenika, te da su omogućavali neovlaštene ulaske lica u prostorije gdje su boravili zatočenici, kako bi ih premlaćivali.

Optuženi su na krajnje nehumane načine psihički i fizički zlostavljali zatočenike, udarajući ih pesnicama, nogama, sa vojničkim čizmama, gumenim palicama, kroz koje su nekada puštali i struju kako bi izazivali što veću patnju kod zarobljenika.

Optuženi su, osobno i izravno, nekada sami a nekada sa drugim osobama, neselektivno premlaćivali lica u prostoriji u kojoj je bilo više od 100 zatočenika i uz više različitih taktika mučenja, izazivali kod zatočenika ogromnu duševnu i fizičku patnju.

Optuženi se terete da su pojedine zatočenike tjerali na seksualne odnose, te su pojedine zatočenike izvodili na fiktivna streljanja, a osim premlaćivanja zatočenike su mučili i elektrošokovima.

Četiri zatočenika su preminula, kao posljedica nehumanog ponašanja, navedenih uslova i izostanka medicinske pomoći.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo Zločin protiv čovječnosti Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
Prijavi grešku


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...