BiH
0

Podignuta optužnica protiv tri osobe za ratne zločine na području Goražda

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv tri osobe zbog ratnih zločina na području Goražda.

Optužnica je podignuta protiv Ibre Merkeza, rođenog 15.11.1942. godine u mjestu Ribari, općina Foča, državljanina BiH, Predraga Bogunića, rođenog 28.01.1949. godine u Goraždu, državljanina BiH i Ešefa Hurića, rođenog 24.09.1958. godine u mjestu Radijevići, općina Goražde, državljanina BiH

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije R BiH i VRS-a na području općine Goražde, u periodu od jula 1992.godine do druge polovine februara 1993.godine, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Terete se da su optuženi Merkez u svojstvu načelnika SJB Goražde (maj–august 1992. godine), optuženi Bogunić, u svojstvu načelnika SJB Goražde (august 1992.-februar 1993. godine) i optuženi Hurić u svojstvu komandira PS Goražde planirali, naredili, počinili, pomagali u planiranju, pripremanju i počinjenju, kao i na drugi način učestvovali u ubistvu, protivzakonitom zatvaranju, oduzimanju prava na pravično suđenje i nečovječnom postupanju prema više od 100 civila srpske nacionalnosti sa područja općine Goražde, različitog pola, starosne dobi od 7 do 70 godina.

Prema navodima optužnice, optuženi su u periodu od polovine jula do kraja oktobra 1992. godine preko njima podređenih pripadnika policije SJB Goražde i PS Goražde, zatvorili i držali u četiri stana zgrade, u neposrednoj blizini SJB u Goražde, preko 70 civila srpske nacionalnosti sa desne obale rijeke Drine, te da su u periodu od polovine jula 1992.godine do druge polovine februara 1993.godine, zatvorili i držali 35 civila u prostorijama za zadržavanje SJB Goražde.

Optuženi Bogunić tereti se da je počinio protivzakonito zatvaranje trideset jednog civila srpske nacionalnosti iz sela Bučje u prostorije CJB Goražde, kao i zatvaranje još četiri civila srpske nacionalnosti, koji su prethodno uhapšni, dok se optuženi Hurić tereti da je učestvovao u nezakonitom držanju civila tako što je organizovao i nadgledao njihovo fizičko obezbjeđenje, koje su vršili njemu podređeni pripadnici aktivnog i rezervnog sastava policije SJB Goražde, a ujedno i PS Goražde.

U navedenim objektima civili srpske nacionalnosti su držani u nehumanim i nehigijenskim uslovima, čime im je nanesena snažna fizička i duševna bol,patnja i pri čemu su lišeni prava na postupanje u skladu sa zakonom.

Zarobljenim civilima je pored svega navedenog bila uskraćivana i adekvatna medicinska njega, što je prouzrokovalo pogoršanje zdravstvenog stanja zatočenih lica u tolikoj mjeri da je u prostorijama SJB preminulo jedno lice, dok je jedno lice pokušalo izvršiti samoubistvo, te je u bolnici i preminulo, a neposredno nakon puštanja iz SJB četiri lica su preminula.

Optuženi Merkez tereti se da je zatvorenim civilima koji su se nalazili u stanovima na zadnjem spratu zgrade, u blizini CJB Goražde, zabranio za vrijeme granatiranja sklanjanje u podrum zgrade, te ih time izložio smrtnoj opasnosti, što je za posljedicu imalo da je sredinom augusta 1992. uslijed granatiranja smrtno stradalo jedno lice, a troje ranjeno.

Merkez se tereti za protivzakonito zatvaranje preko stotinu civila, u prostorijama SJB i stanovima u neposrednoj blizini SJB, kao i Bogunić (preko trideset lica u prostorijama SJB i preko 70 lica u stanovima preko puta zgrade SJB).

Optuženi se terete da su kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, počinili krivična djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.