BiH
53

Merkez, Hurić i Sejdić osumnjičeni za zatočenje 100 civila u Goraždu

Klix.ba
Ibro Merkez, Ešref Hurić i Ahmet Sejdić lišeni su slobode jutros na području Sarajeva i Goražda. Njih se tereti da su 1992. i 1993. godine učestvovali u protuzakonitom zatvaranju stanovništva srpske nacionalnosti u prostorijama MUP-a u Goraždu.

Podsjećamo u akciji SIPA-e uhapšeni su Ibro Merkez, rođen 15.11.1942. godine Foči, državljanin BiH, uposlen kao aktivan advokat; Ešef Hurić, rođen 24.09.1958. godine u Goraždu, državljanin BiH, aktivni policijski djelatnik, uposlen na mjestu komesara policije BPK i Ahmet Sejdić, rođen 02.01.1960. godine u Višegradu, državljanin BiH.

Kako su naveli iz Tužilaštva BiH, oni su osumnjičeni da su planirali, naredili, počinili, pomagali i sudjelovali u protuzakonitom zatočenju više od 100 osoba srpske nacionalnosti, oba spola i različitih starosnih grupa među kojima su bila i djeca, koje su pripadnici policije i SJB nezakonito zatvorili u prostorije Policijske stanice, kao i u drugim objektima.

Zatočeni civili su u navedenim objektima držani u nečovječnim uvjetima više mjeseci. Sve do 1993. godine, više desetina osoba boravilo je u jednoj prostoriji, boravili su u nečovječnim i nehigijenskim uvjetima, čime im je nanesena velika tjelesna i duševna patnja, a kao posljedica zatočenja, loših uvjeta i nepružanja pomoći, dvije osobe su smrtno stradale, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kao posljedica navedenih zločina, desilo se trajno raseljenje srpskog civilnog stanovništva sa navedenog područja, naveli su iz Tužilaštva.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predati postupajućim tužiocima, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.