BiH
0

Optužnica protiv Milana Bogdanovića zbog ratnog zločina u Srebrenici

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv jedne osobe zbog raznog zločina na području Srebrenice.

Optužnica je podignuta protiv Milana Bogdanovića, rođenog 19. oktobra 1950. godine u Srebrenici, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u periodu od 10. jula do kraja oktobra 1995.godine, učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Zaštićene zone UN-a Srebrenica ubistvima, prisilnim premještanjem stanovništva, nezakonitim zatvaranjem  i prisilnim nestancima civila Bošnjaka.

Prema navodima optužnice, optuženi je na dužnosti komandira 6. čete PJP CJB Zvornik komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika čete koji su duž putne komunikacije, od Konjević Polja prema Cerskoj i Novoj Kasabi, zajedno sa drugim pripadnicima policije vršili zarobljavanje muškaraca Bošnjaka, koji su pokušavali u strahu za svoje živote pobjeći iz Zaštićene zone UN Srebrenica, zatim su neke od njih odvodili u kuću gdje je bila komanda čete, a neke od njih sprovodili prema stadionu u blizini Nove Kasabe, a oko 500 zarobljenika  natovarili  u kamione i autobuse, odakle su odvezeni u pravcu Zvornika i Bratunca.

"Pripadnici navedene čete su neke zarobljenike u grupama sprovodili i zatvarali u neuslovne prostorije magacina na raskrsnici u Konjević Polju, u kojima su držani bez hrane i vode, te tako omogućavali pripadnicima različitih jedinica VRS i policije da ih zlostavljaju i ubijaju, te je ubijeno više od  50 zarobljenih muškaraca Bošnjaka, a grupa od 16 zarobljenika je odvedena na lokalitet Kušlat i strijeljana, od kojih je samo jedan preživio strijeljanje", navodi se iz Tužilaštva BiH. 

Optuženi je kao komandir PS Skelani, u julu 1995. godine naredio preuzimanje dvojice civila bošnjačke nacionalnosti iz PS Bajna Bašta Srbija i njihovo zatvaranje u PS Skelani, koji su nakon toga nestali, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni i identifikovani  iz masovne grobnice Glogova.

Optuženi se tereti da je naredio  pripadnicima PS Skelani hapšenje pet civila, bošnjačke nacionalnosti u selu Rulovci, koje su nakon hapšenja zatvorili i oko tri mjeseca držali u neuslovnoj podrumskoj prostoriji policijske stanice, pri čemu su vođeni na prisilne radove za potrebe  jednog preduzeća, nakon čega su nestali i dalje se vode vode kao nestale osobe.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo Zločin protiv čovječnosti iz čl. 172. st.1. tač. h) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u vezi sa članom 180. stav 1.  i članom 29. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.