BiH
0

Za ratne zločine u Sanskom Mostu podignuta optužnica protiv sedam osoba

FENA
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv sedam osoba za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Sanskog Mosta.

Optužnica je podignuta protiv Drage Predojevića (1959.), Ranka (Vase) Došenovića (1966.), Ranka (Miloš) Došenovića (1958.), Dragutina Vukša (1968.), Boška Ćurguza (1961.), Sime Ćurguza (1968.) i Miroslava Panića (1970.).

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata u BiH, i oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije Republike BiH, u svojstvu pripadnika Vojske i MUP-a RS, u julu 1992. na području Sanskog Mosta, postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija, tako što su počinili ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti.

Terete se da su na mjestu zvanom Kisak, civile bošnjačke nacionalnosti postrojene u kolonu s rukama iznad glave, mučili, premlaćivali, zlostavljali na izrazito ponižavajuće načine, namjerno nanoseći im velike patnje i povrede fizičkog integriteta, kao i povrede ljudskog dostojanstva.

U optužnici se navodi da su oni lično nanosili teške fizičke ozljede žrtvama koje su ostavile trajne posljedice i fizička oštećenja kod žrtava.

Civilima su povrede nanošene rukama i nogama, raznim predmetima, zadajući im udarce po različitim dijelovima tijela, te su mučeni i prisiljavani da pasu travu.

Na mjestu počinjenjenja zločina, nalazilo se više vojinih i civilnih kamiona i bagera, te duge cijevi uperene u civile, žrtve su bile okružene vojnicima s uperenim puškama

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.