{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuđeni za zločine u Bojniku: Braća Damjanović izašla iz zatvora

6.6.2014. u 15:33
3
14
Osuđeni za zločine u Bojniku: Braća Damjanović izašla iz zatvora
3
Osuđeni za zločine u Bojniku: Braća Damjanović izašla iz zatvora
Braća Goran i Zoran Damjanović, koji su pravosnažno osuđeni na ukupno 12 i po godine za zločine u mjestu Bojnik kod Sarajeva, pušteni su iz zatvora na uslovni otpust, saopćio je Sud BiH.
Sa odsluženja kazne pušteni su u utorak, 3. juna. Goranu Damjanoviću odsluženje kazne ističe 9. jula ove godine, a Zoranu Damjanoviću dva dana kasnije.

Senad Kreho, koji je zastupao Gorana Damjanovića, rekao je da su ispunjeni zakonski uslovi za uslovni otpust, te da neće biti vraćeni u zatvor.

Braća Damjanović su proglašena krivima da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), 2. juna 1992. godine tukli 20 do 30 zarobljenih Bošnjaka u mjestu Bojnik kod Sarajeva.

Premlaćivanje je, navedeno je u presudi, trajalo od jednog do tri sata, a zarobljenike su tukli puškama, palicama, nogama i rukama.

U martu ove godine Sud BiH je, primjenjujući blaži zakon, odnosno Krivični zakon bivše Jugoslavije, Gorana Damjanovića osudio na šest i po godina zatvora, dok je Zoranu Damjanoviću izrečeno pola godine manje.

Sud BiH je po ovom zakonu izrekao presudu primjenjujući odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Sud BiH je 2007. godine Damjanoviće osudio na ukupno 21 i po godinu zatvora, primjenjujući Krivični zakon BiH.

Do obnavljanja suđenja je došlo nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu, a kasnije i Ustavni sud BiH zaključio da je trebao biti primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije, koji je blaži za počinioca, a važio je u vrijeme kada su zločini počinjeni.

Apelaciju Europskom sudu za ljudska prava zbog primjene Krivičnog zakona BiH podnijela je Odbrana Gorana Damjanovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: