{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Braća Damjanović, osuđeni za zločine u Bojniku, pušteni iz zatvora

F
6.6.2014. u 18:14
0
7
Braća Damjanović, osuđeni za zločine u Bojniku, pušteni iz zatvora
0
Braća Damjanović, osuđeni za zločine u Bojniku, pušteni iz zatvora
Braća Goran i Zoran Damjanović, koji su pravosnažno osuđeni na ukupno 12 i po godina za zločine u mjestu Bojnik kod Sarajeva, pušteni su iz zatvora na uslovni otpust, saopćio je Sud Bosne i Hercegovine.
Sa odsluženja kazne pušteni su u utorak, 3. juna.

Goranu Damjanoviću odsluženje kazne ističe 9. jula ove godine, a Zoranu Damjanoviću dva dana kasnije.

Senad Kreho, koji je zastupao Gorana Damjanovića, rekao je da su ispunjeni zakonski uslovi za uslovni otpust, te da neće biti vraćeni u zatvor.

Braća Damjanović su proglašena krivima da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), 2. juna 1992. godine tukli 20 do 30 zarobljenih Bošnjaka u mjestu Bojnik kod Sarajeva.

Premlaćivanje je, navedeno je u presudi, trajalo od jednog do tri sata, a zarobljenike su tukli puškama, palicama, nogama i rukama.

U martu ove godine Sud BiH je, primjenjujući blaži zakon, odnosno Krivični zakon bivše Jugoslavije, Gorana Damjanovića osudio na šest i po godina zatvora, dok je Zoranu Damjanoviću izrečeno pola godine manje.

Sud BiH je po ovom zakonu izrekao presudu primjenjujući odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Sud BiH je 2007. godine Damjanoviće osudio na ukupno 21 i po godinu zatvora, primjenjujući Krivični zakon BiH.

Do obnavljanja suđenja je došlo nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu, a kasnije i Ustavni sud BiH zaključio da je trebao biti primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije, koji je blaži za počinioca, a važio je u vrijeme kada su zločini počinjeni.

Apelaciju Europskom sudu za ljudska prava zbog primjene Krivičnog zakona BiH podnijela je odbrana Gorana Damjanovića, prenosi BIRN-Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: