{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuđenicima za genocid u Srebrenici smanjene kazne od osam do 13 godina

11.6.2014. u 16:06
3
22
Osuđenicima za genocid u Srebrenici smanjene kazne od osam do 13 godina
3
Osuđenicima za genocid u Srebrenici smanjene kazne od osam do 13 godina
Primjenjujući Krivični zakon bivše Jugoslavije, Sud BiH osudio je Milenka Trifunovića, Branu Džinića, Aleksandra Radovanovića, Slobodana Jakovljevića i Branislava Medana na po 20 godina zatvora za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici – smanjivši im kazne u rasponu od osam do 13 godina zatvora.
Oni su osuđeni za strijeljanje oko 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice počinjeno 13. jula 1995. godine u Zemljoradničkoj zadruzi u selu Kravica kod Bratunca.

Sud BiH je preinačio presudu izrečenu po Krivičnu zakonu BiH 2008., prema kojoj su ovi nekadašnji pripadnici Specijalne brigade policije Republike Srpske iz Šekovića bili osuđeni na ukupno 149 godina zatvora.

Trifunoviću je bilo izrečeno 33 godine zatvora, Džiniću 32, a po 28 su dobili Jakovljević, Medan i Mitrović.

Do ukidanja presude izrečene po Krivičnom zakonu BiH je došlo nakon što je Ustavni sud BiH 2013. zaključio da je trebalo primijeniti zakon koji je blaži za počinioca, odnosno Krivični zakon bivše Jugoslavije.

Ustavni sud se rukovodio ovom praksom nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu, rješavajući žalbe Abduladhima Maktoufa i Gorana Damjanovića, odlučio da je Sud BiH trebao primijeniti zakon koji je blaži za počinioca, javlja BIRN-Justice Report.

Zbog pogrešne primjene zakona, do sada su ukinute pravosnažne presude šesnaestorici osuđenih za ratne zločine.

Apelaciono vijeće Suda BiH ranije je u sličnom postupku smanjilo kaznu Petru Mitroviću sa 28 na 20 godina, također za pomaganje u genocidu počinjenom 1995. u Srebrenici, kao i u još nekoliko drugih predmeta za druge zločine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: