BiH
311

Majke Srebrenice: Smanjenjem kazne ratnim zločincima po našim ranama se baca sol

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH je danas smanjio kazne nekadašnjim pripadnicima Specijalne brigade policije Republike Srpske koji su 2008. godine osuđeni na ukupno 149 godina zatvora, za strijeljanje oko 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice počinjeno 13. jula 1995. godine u Zemljoradničkoj zadruzi u selu Kravica kod Bratunca.

Primjenjujući Krivični zakon bivše Jugoslavije, Sud BiH osudio je Milenka Trifunovića, Branu Džinića, Aleksandra Radovanovića, Slobodana Jakovljevića i Branislava Medana na po 20 godina zatvora za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici – smanjivši im kazne u rasponu od osam do 13 godina zatvora.

Do ukidanja presude izrečene po Krivičnom zakonu BiH je došlo nakon što je Ustavni sud BiH 2013. zaključio da je trebalo primijeniti zakon koji je blaži za počinioca, odnosno Krivični zakon bivše Jugoslavije.

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić u razgovoru za Klix.ba ističe da posljednji slučaj, nažalost, nije prvi put da su smanjene kazne ratnim zločincima.

"Sud BiH je odavno postao politički sud, sud stranaka i pojedinaca, bez pravde. Ako se ranije utvrdilo da su pripadnici Specijalne brigade policije RS-a izvršili zločin i ako postoje dokazi za to, ako još uvijek kopamo svoju djecu bez glave, nogu i roku, kako onda kazne mogu biti smanjene? Mislim da bi pravedniju odluku donijeli oni koji uopće nisu učili pravo", rekla je Subašić za Klix.ba.

Naglasila je da Sud BiH pokazuje neozbiljnost s obzirom da je ranije utvrdio kazne od 149 godina zatvora koje sada smanjuje.

"U toj instituciji očito rade ljudi koji su podobni a ne pametni. Porodice žrtava nikada neće dobiti svoju satisfakciju. Po našim ranama se baca sol. I ne samo našim koje smo izgubile svoje najmilije, nego i djeci koja su ostala bez roditelja i koja nisu zapamtila svoje roditelje. Pravo u ovoj zemlji nikada ne zadovolji pravdu, već samo politiku", rekla je Subašić.