{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuda upada pripadnika SIPA-e u redakciju "Dnevnog avaza"

20.3.2015. u 17:14
99
135
Osuda upada pripadnika SIPA-e u redakciju "Dnevnog avaza"
99
Osuda upada pripadnika SIPA-e u redakciju "Dnevnog avaza"
Foto: Avaz.ba
Novinarska udruženja u BiH dala su punu podršku novinarima "Dnevnog avaza" nakon što su jučer pripadnici SIPA-e ušli u redakciju ovog dnevnog lista tražeći određene intervjue objavljene tokom 2004. godine u tabloidu "Ekspress".
Policija je djelovala po nalogu tužioca Dubravke Čampare koji vodi istragu u slučaju ubistva Ramiza Delalića Ćele. Pripadnici SIPA-e tražili su intervjue koje je s njim Šejla Jugo-Turković uradila tokom 2004. godine, mada ti intervjui nikada nisu objavljivani u "Dnevnom avazu".

Podršku "Dnevnom avazu" dala je i Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH.

"Ovo je totalno kršenje slobode informiranja, slobode medija. Ako je Tužilaštvo u konkretnom slučaju imalo razloge da traži određene tekstove, postoje mnogo jednostavniji načini da se dođe do njih. Pa nisu tekstovi tajni dokumenti, može se uputiti dopis s naslovljenim tekstovima i intervjuima koji će se lako pronaći u arhivi. Ali nikako nije način da se pošalje policija koja će ući u redakciju, koja će samom svojom pojavom napraviti uznemirenje i zaustaviti ono što je redovan proces u jednom mediju. Najgore je što se to počelo događati redovito i što se počelo smatrati uobičajenim i prihvatljivim", kaže Zurovac za Klix.ba.

Naglašava da je krajnje vrijeme da pravosuđe i policija počnu shvatati da moraju slobodu medija poštivati na način kako se to u demokratijama radi te da i sami moraju slijediti određene procedure.

"Ovo je totalno protuzakonito što su uradili u odnosu na slobodu medija i informisanja", kaže Zurovac. Dodaje da bi bilo krajnje vrijeme da neko počne odgovarati zbog napada na novinare i medije.

"Ove godine ćemo vrlo ozbiljno insistirati na tome da se u krivične zakone uvedu sankcije za napade na novinare. Upadi policije na ovakav način jesu zastrašivanje novinara. Oni obezvređuju rad medija i novinara. To definitivno ne priliči slobodi koju treba da uživamo kao građani ali i kao profesionalci", kaže Zurovac.

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja "BH novinari", kazala je za Klix.ba kako je naprosto svaki put na jednak način iznenadi rigidnost kojom se policijske i pravosudne institucije odnose prema medijima.

"U ovom slučaju to je prema 'Dnevnom avazu'. Dakle, ovdje se radi o demonstriranju sile prema novinarima i smatram da je ovaj postupak na tragu onoga što se dešavalo i Klixu, ali i onoga što se dešavalo mnogim medijima tokom demonstracija prošle godine kada je policija tražila da im se ustupe materijali koji su prethodno bili objavljeni. U slučaju 'Dnevnog avaza' policija je tražila tekst i intervjue koji nisu objavljeni u toj novini što govori o jednom površnom postupanju Tužilaštava. S druge strane, ne vjerujem da je namjerno napravljena greška, da Tužilaštvo ne zna gdje su stvarno objavljeni ti tekstovi. Mislim da žele novinare i urednike držati pod stalnim pritiskom i na neki način demonstrirati silu. Postoji mnogo drugih načina da se dođe do tekstova, koji su demokratskiji i profesionalniji. Ovo mogu samo tumačiti kao pokušaj vršenja pritiska", kaže za Klix.ba Borka Rudić

Delegacija Evropske unije (EU) u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU u našoj zemlji istakli su da se sloboda izražavanja pažljivo razmatra u procesu pristupanja Europskoj uniji. Naveo je ovo Andy McGuffy, portparol Delegacije EU i Ureda specijalnog presdstavnika EU u BiH, komentirajući ulazak inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu u redakciju "Dnevnog avaza".

Pored strukovnih udruženja, međunarodnih institucija i medijskih kuća, podršku "Dnevnom avazu" pružili su kolege novinari širom BiH, pojedine političke stranke te istaknuti javni radnici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Za kojeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ćete glasati u oktobru?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: