{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daviddi: Delegacija EU u BiH potpuno podržava novinare

F
7.1.2015. u 15:31
0
2
Daviddi: Delegacija EU u BiH potpuno podržava novinare
0
Daviddi: Delegacija EU u BiH potpuno podržava novinare
Renzo Daviddi (Foto: Klix.ba)
Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi pozdravio je danas snažno, vidljivo i rasprostranjeno zalaganje domaće medijske zajednice širom Bosne i Hercegovine, kao jednog od ključnih stubova civilnog društva u zemlji.
On je ovo istaknuo nakon ovosedmičnih skupova novinara u Bosni i Hercegovini, prvenstveno u Banjoj Luci i Sarajevu, uz planirana daljnja okupljanja, saopćena je iz Delegacije EU u BiH.

"Potičemo ih da nastave otvoreno govoriti o svim pitanjima koja se tiču sektora medija. Delegacija Evropske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u cijelosti podržava slobodu izražavanja i u potpunosti podržava novinare koji svoj posao rade profesionalno", kazao je Daviddi.

Napomenuo je da je poštivanje međunarodno prihvaćenih načela na kojima se temelji novinarska praksa od najveće važnosti, a potezi koji su osmišljeni u cilju zastrašivanja medijskih kuća i samih novinara, kao i njihovi počinioci, su antidemokratski i za svaku osudu.

Daviddi je stava da je za zdravu demokraciju i slobodu izražavanja ključna mogućnost medija da rade bez straha i pritisaka u smislu favoriziranja bilo koje strane te je dodao da se sloboda izražavanja pažljivo razmatra u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

"Postupanja kojima je cilj ograničiti slobodu medija su, stoga, postupanja protiv ostvarivanja napretka ka članstvu u Evropskoj uniji", podvukao je Daviddi.

Nedavna dešavanja, smatra Daviddi, otvorila su širok spektar pitanja uključujući postupanje policije, sudske procedure, navode o neovlaštenom prisluškivanju, kršenja temeljnih prava i optužbe za korupciju.

"Domaće vlasti i agencije za provođenje zakona u BiH trebaju pažljivo razmotriti i istražiti sva navedena pitanja, a javnost ima pravo da bude informirana o svim rezultatima", naglasio je.

Na kraju je istaknuo da Delegacija Evropske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije pažljivo prati ova pitanja, uključujući i kontekst pristupanja Evropskoj uniji, te očekuje od domaćih vlasti da osiguraju jednakost svih pred zakonom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: