BiH
0

Daviddi: Delegacija EU u BiH potpuno podržava novinare

FENA
Renzo Daviddi (Foto: Klix.ba)
Renzo Daviddi (Foto: Klix.ba)
Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi pozdravio je danas snažno, vidljivo i rasprostranjeno zalaganje domaće medijske zajednice širom Bosne i Hercegovine, kao jednog od ključnih stubova civilnog društva u zemlji.

On je ovo istaknuo nakon ovosedmičnih skupova novinara u Bosni i Hercegovini, prvenstveno u Banjoj Luci i Sarajevu, uz planirana daljnja okupljanja, saopćena je iz Delegacije EU u BiH.

"Potičemo ih da nastave otvoreno govoriti o svim pitanjima koja se tiču sektora medija. Delegacija Evropske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u cijelosti podržava slobodu izražavanja i u potpunosti podržava novinare koji svoj posao rade profesionalno", kazao je Daviddi.

Napomenuo je da je poštivanje međunarodno prihvaćenih načela na kojima se temelji novinarska praksa od najveće važnosti, a potezi koji su osmišljeni u cilju zastrašivanja medijskih kuća i samih novinara, kao i njihovi počinioci, su antidemokratski i za svaku osudu.

Daviddi je stava da je za zdravu demokraciju i slobodu izražavanja ključna mogućnost medija da rade bez straha i pritisaka u smislu favoriziranja bilo koje strane te je dodao da se sloboda izražavanja pažljivo razmatra u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

"Postupanja kojima je cilj ograničiti slobodu medija su, stoga, postupanja protiv ostvarivanja napretka ka članstvu u Evropskoj uniji", podvukao je Daviddi.

Nedavna dešavanja, smatra Daviddi, otvorila su širok spektar pitanja uključujući postupanje policije, sudske procedure, navode o neovlaštenom prisluškivanju, kršenja temeljnih prava i optužbe za korupciju.

"Domaće vlasti i agencije za provođenje zakona u BiH trebaju pažljivo razmotriti i istražiti sva navedena pitanja, a javnost ima pravo da bude informirana o svim rezultatima", naglasio je.

Na kraju je istaknuo da Delegacija Evropske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije pažljivo prati ova pitanja, uključujući i kontekst pristupanja Evropskoj uniji, te očekuje od domaćih vlasti da osiguraju jednakost svih pred zakonom.