BiH
74

Delegacija EU: Podrška novinarskim slobodama u BiH

Piše: E. G.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Renzo Daviddi, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, i Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari, održali su danas sastanak s predstavnicima medija u BiH s ciljem upoznavanja o problemima s kojima se redakcije susreću u svom radu.

Pitanje slobode medija i rada medija je nešto što je bilo i ostaje u fokusu interesovanja Evropske unije, to je tema koju redovno pratimo u svim zemljama u tranziciji, koje teže članstvu u EU, kazao je Daviddi.

"Svrha današnjeg sastanka je da čujemo iz prve ruke koji su to problemi sa kojima se susrećemo danas u obavljanju novinarskog posla u BiH te da vidimo kako mi možemo pomoći da se neki od tih problema prevaziđu. Cilj je da od predstavnika struke dobijemo konkretne podatke", rekao je Daviddi.

Novinari u BiH su već uputili proteklih dana zahtjeve brojnim institucijama u BiH da bolje štite slobode na izražavanje i generalno novinarske slobode kroz primjenu postojećih zakona.

"Ova domaća inicijativa sada treba da se nastavi i kroz podršku Delegacije EU u BiH, ali i drugih međunarodnih organizacija, s obzirom na to da smo mi jasno istakli svoje stavove i očekujemo da imamo podršku u kontekstu onoga što je EU radila u prethodnom periodu kada je riječ o slobodama izražavanja i pravima novinara. Prije svega to je strategija pomoći medijima na zapadnom Balkanu 2015. - 2020., a u posljednjem izvještaju Evropske komisije o napretku BiH u evropskim integracijama jasno je dato do znanja da će pitanje slobode izražavanja, zaštite novinara, funkcioniranja javnih servisa i RAK-a biti pitanja koja će Evropska komisija pažljivije pratiti i insistirati da se u tim oblastima primijene evropski standardi", kazala je Rudić.

Rudić je ocijenila da je trenutno u BiH teška situacija kada je u pitanju položaj medija i novinara s obzirom na učestale pritiske i napade na novinare i medijske kuće. Ona je još jednom kazala da nema adekvatnih sankcija za one koji napadaju i krše prava novinara.

Od 2006. do kraja 2014. godine u BiH je registrirano više od 400 različitih slučajeva kršenja prava na slobodu izražavanja i individualnih prava novinara. Među tih 400 slučajava je 60 krivičnih djela prema novinarima koji se odnose na napade na novinare, uništavanje njihove opreme, eksplicitne prijetnje smrću...

"Mi ćemo insistirati da se svi ti slučajevi procesuiraju u skladu sa važećim zakonima", kazala je Rudić.

Dodala je da se ne može opravdati nijedan napad na novinare. Pravo na slobodu izražavanja je individualno pravo novinara.