BiH
28

Avaz pružio podršku uposlenicima portala Klix.ba: Tražimo od institucija da zaustave pritiske na medije

Klix.ba
Veliki broj medija iz cijele Bosne i Hercegovine oštro je osudio policijski upad u redakciju portala Klix.ba. Urednički kolegij Dnevnog Avaza je poslao poruku snažne podrške uposlenicima Klixa.

"Ovakav način tretiranja medija, po uzoru na nedemokratske režime u svijetu, očito ima za cilj pritisak na novinare i urednike, odnosno njihovo sprečavanje u humanoj misiji borbe za istinu i informiranje javnosti o svemu što se dešava u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način se direktno krši i Zakon o zaštiti od klevete i član u kojem se navodi da novinar ima pravo zaštititi svoj izvor informacija u cilju interesa javnosti, što je jedini grijeh kolega s Klix.ba", navodi se u saopćenju koje potpisuje glavni i odgovorni urednik Faruk Vele.

Avaz je uputio apel na javnost u BiH da digne svoj glas protiv ovakvih i sličnih pritisaka na medije, s kojima se već godinama na razne načine suočavaju i sami u nastojanju da informiraju javnost o onome što vlast ne bi htjela da se zna.

"Tražimo od institucija da zaustave pritiske na medije i izražavamo snažnu kolegijalnu podršku menadžmentu, novinarima i urednicima portala Klix.ba u profesionalnom radu", navodi se u saopćenju uredničkog kolegija Dnevnog Avaza.