{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuda pritiska SNSD-a na novinare i uredništvo ATV-a

F
3.10.2010. u 19:28
0
1
Osuda pritiska SNSD-a na novinare i uredništvo ATV-a
0
Osuda pritiska SNSD-a na novinare i uredništvo ATV-a
Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima obratili su se Centralnoj izbornoj komisiji BiH, Posmatračkoj misiji OSCE-a u BiH i Regulatornoj agenciji za komunikacije navodeći da su od uredništva ATV iz Banja Luke obaviješteni kako je SNSD zabranio novinarskoj ekipi ove televizije da prati aktivnosti SNSD-a u njihovim izbornim štabovima u Banja Luci u vrijeme saopćavanja izbornih rezultata.
"Također, vodstvo SNSD je, kako se navodi u dopisu koji vam šaljem, odlučilo zabraniti novinarima ATV direktna uključenja u televizijski program sa dvije lokacije u Banjoj Luci gdje će čelnici i aktivisti ove stranke pratiti izborne rezultate", navodi se.

Ističe se da pokušaj diskriminacije ATV-a i njenih novinara u odnosu na druge medije predstavlja još jedan grubi atak SNSD-a i njegovih čelnika na slobodu informiranja i jednakog pristupa javnim događajima svih novinara i medija. Ovaj necivilizacijski čin istovremeno je direktan atak na građane Republike Srpske i BiH - gledatelje ATV-a, koji neće imati priliku pratiti večeras aktivnosti u izbornom štabu SNSD-a.

"Uime Udruženja i Linije za pomoć novinarima najoštrije osuđujemo najnoviji pritisak SNSD-a na novinare i uredništvo ATV-a. Istovremeno, zahtjevamo hitnu intervenciju vas - odgovornih osoba iz CIK-a, RAK-a i Posmatračke misije OSCE-a, kako bi se po hitnom postupku ukinula ova zabrana i novinarskoj ekipi ATV-a večeras omogućio ulazak u izborni štab SNSD-a i obavljanje normalnih novinarskih poslova", navodi se u soapćenju Udruženja i Linije za pomoć novinarima.

Ističe se da, ukoliko novinarskoj ekipi ATV večeras ne bude osiguran nesmetan rad i izvještavanje iz izbornog štaba SNSD-a, Udruženje BH novinari će pozvati sve novinare i medije u BiH na bojkot ove političke partije koja grubo krši prava novinara i ostalih uposlenika ATV-a.

Istovremeno, dodaje se, zatražit ćemo pomoć od svih međunarodnih organizacija za zaštitu slobode izražavanja kako bismo našli mehanizme zaštite kolega sa ATV-a, ali i svih drugih novinara - žrtava političkih pritisaka iz sjedišta SNSD-a i drugih političkih partija.

"Duboko se nadam da ćete iskoritstiti svoje ovlasti i uticaj, te spriječiti kršenje prava na slobodu informiranja", navodi se u dopisu koji je potpisala generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: