{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuda pritiska SNSD-a na novinare i uredništvo ATV-a

F
3.10.2010. u 19:28
0
1
Osuda pritiska SNSD-a na novinare i uredništvo ATV-a
0
Osuda pritiska SNSD-a na novinare i uredništvo ATV-a
Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima obratili su se Centralnoj izbornoj komisiji BiH, Posmatračkoj misiji OSCE-a u BiH i Regulatornoj agenciji za komunikacije navodeći da su od uredništva ATV iz Banja Luke obaviješteni kako je SNSD zabranio novinarskoj ekipi ove televizije da prati aktivnosti SNSD-a u njihovim izbornim štabovima u Banja Luci u vrijeme saopćavanja izbornih rezultata.
"Također, vodstvo SNSD je, kako se navodi u dopisu koji vam šaljem, odlučilo zabraniti novinarima ATV direktna uključenja u televizijski program sa dvije lokacije u Banjoj Luci gdje će čelnici i aktivisti ove stranke pratiti izborne rezultate", navodi se.

Ističe se da pokušaj diskriminacije ATV-a i njenih novinara u odnosu na druge medije predstavlja još jedan grubi atak SNSD-a i njegovih čelnika na slobodu informiranja i jednakog pristupa javnim događajima svih novinara i medija. Ovaj necivilizacijski čin istovremeno je direktan atak na građane Republike Srpske i BiH - gledatelje ATV-a, koji neće imati priliku pratiti večeras aktivnosti u izbornom štabu SNSD-a.

"Uime Udruženja i Linije za pomoć novinarima najoštrije osuđujemo najnoviji pritisak SNSD-a na novinare i uredništvo ATV-a. Istovremeno, zahtjevamo hitnu intervenciju vas - odgovornih osoba iz CIK-a, RAK-a i Posmatračke misije OSCE-a, kako bi se po hitnom postupku ukinula ova zabrana i novinarskoj ekipi ATV-a večeras omogućio ulazak u izborni štab SNSD-a i obavljanje normalnih novinarskih poslova", navodi se u soapćenju Udruženja i Linije za pomoć novinarima.

Ističe se da, ukoliko novinarskoj ekipi ATV večeras ne bude osiguran nesmetan rad i izvještavanje iz izbornog štaba SNSD-a, Udruženje BH novinari će pozvati sve novinare i medije u BiH na bojkot ove političke partije koja grubo krši prava novinara i ostalih uposlenika ATV-a.

Istovremeno, dodaje se, zatražit ćemo pomoć od svih međunarodnih organizacija za zaštitu slobode izražavanja kako bismo našli mehanizme zaštite kolega sa ATV-a, ali i svih drugih novinara - žrtava političkih pritisaka iz sjedišta SNSD-a i drugih političkih partija.

"Duboko se nadam da ćete iskoritstiti svoje ovlasti i uticaj, te spriječiti kršenje prava na slobodu informiranja", navodi se u dopisu koji je potpisala generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: