Osuda udruženja BH novinari
0

Milorad Dodik grubo izvrijeđao novinara ATV-a

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su protest premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog neprimjerenog ponašanja prema novinaru Alternativne TV (ATV) iz Banje Luke Vladimiru Kovačeviću.

Podsjećaju da je u petak, 24. septembra, tokom susreta s novinarima u zgradi Vlade Republike Srpske, premijer Milorad Dodik grubo izvrijeđao novinara Vladimira Kovačevića odbijajući odgovoriti na njegova pitanja u vezi s gradnjom autoputa Banja Luka - Gradiška.

Dodik je novinara nazvao lažovom, rekavši mu da "laže i petlja kao i uvijek", te mu preporučio da "sjedne sam u autobus i ode da vidi" kako napreduje gradnja saobraćajnice između Banje Luke i Gradiške, navedeno je u saopćenju Udruženja BH novinari.

Udruženje ističe da ovo nije prvi put da premijer Republike Srpske grubo napada novinare ATV-a i da odbija odgovoriti na pitanja ove medijske kuće, čime u neravnopravan položaj dovodi ATV i njene novinare u odnosu na druge medije i novinare u Banjoj Luci.

"S tim u vezi, podsjećamo premijera Milorada Dodika, kao predstavnika javne vlasti, i Vladu Republike Srpske, kao izvršni organ te vlasti, da moraju osigurati ravnopravan tretman svim novinarima koji prate rad Vlade RS-a i samog premijera bez obzira iz kojeg medija dolaze. Dužni su također omogućiti svakom novinaru jednak i civiliziran pristup događajima i informacijama za koje je nadležna Vlada RS", navedeno je.

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti Centralnu izbornu komisiju (CIK) o ponašanju premijera Republike Srpske prema novinaru ATV-a iako ovaj događaj nema veze s predizbornom kampanjom, ali, stoji u saopćenju, ima veze s ponašanjem kandidata SNSD-a za predsjednika Republike Srpske na oktobarskim izborima, saopćeno je iz Udruženja/udruge BH novinari.