O smrti Džene Gadžun
539

Oštro obraćanje Vranića zastupnicima: Znate i šutite, Grand parada i ZMBT su nam standard

B. R.
Haris Vranić, ministar zdravstva KS (Screenshot: TVSA)
Haris Vranić, ministar zdravstva KS (Screenshot: TVSA)
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić (SDP) je u današnjem otvorenom obraćanju zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo potvrdio da postoji niz nepravilnosti u zdravstvenom sistemu. Zastupnicima je spočitao što šute o tome i što se time nisu bavili.

Obratio se tokom razmatranja informacije o smrti trogodišnje Džene Gadžun. Poručio je da mu je drago što se razgovara o kantonalnom zdravstvenom sistemu. Podsjetio je da se zdravstveni sistem u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine već 25 godina urušava te da su zdravstvene ustanove stranački plijenovi.

"Vi to svi znate, samo ne želite to javno kazati", dodaje.

Vranić je naglasio da sve što se dešava, dešava se konačnom odlukom upravo zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Istakao je da su zdravstveni radnici dugo upozoravali na probleme te da je sve u zdravstvu politizirano.

"Znate i šutite. Odjednom ste otkrili toplu vodu"

Prema njegovim riječima, i zdravstveni radnici i političari učestvuju u korupciji.

"Otvoreno ću vam reći da mi zdravstveni radnici znamo koje kolege uzimaju pare od pacijenata i šutimo. Deviću (zastupnik opozicione SDA Mahir Dević, op. a.) ne morate ruke širiti, znamo da pacijenti daju pare da bi se liječili. Znate porodice i prijatelje, nemojte reći da ne znate. Znate i šutite. Onda, gle čuda, korupcija u zdravstvu", rekao je.

Pitao je zastupnike ko je stvorio dugove u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i drugim zdravstvenim ustanovama.

"Ko je u domovima zdravlja zaposlio 2.500 ljudi? Ko je u domovima zdravlja zaposlio pet prevodilaca? KCUS ima četiri ili pet inžinjera hortikulture. Da vam ne nabrajam dalje. Odjednom smo otkrili toplu vodu", izjavio je.

"Trebala se desiti smrt da bismo se posipali pepelom"

Kantonalni ministar je naglasio da je privatni zdravstveni sektor potpuno neusklađen s javnim i da je tačno da se pacijenti iz javnog sektora preusmjeravaju u privatni.

"Trebala se desiti smrt djevočice da bismo se posipali pepelom", potcrtao je.

Uvjerava da je među prvim tražio inspekcijski nadzor nad zdravstvenim ustanovama.

Kako je kazao, pojedinci iz stranačkih vrhova imaju privatne ordinacije u kojima rade ljekari koji nemaju dozvolu za rad. Poručio je da se ne reaguje samo zato što su povezani sa strankama.

Vranić je pitao zastupnike zašto se ranije nisu interesovali za probleme u zdravstvenom sistemu.

Ukazao je na to da postoje privatne zdravstvene ustanove koje rade nezakonito. Istakao je da upravo on pokušava uspostaviti sistem, ali da se suočava s mnogo problema.

"Ne može sistem u Kantonu Sarajevo funkcionisati ako nemate nadležnost nad KCUS-om. To je najveća i najznačajnija ustanova s 1.400 kreveta. Opća bolnica nikada to neće biti i ne može biti. KCUS mora shvatiti da je dio sistema u Sarajevu i tako se ponašati. Kantonalna inspekcija u KCUS-u ne može vršiti nadzor", napomenuo je.

"Grand parade i ZMBT su nam postali standard"

Tvrdi da mu se politika nije miješala u rad. Smatra da je zdravstvo odraz sistema koji je uspostavljen nakon posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

"Grand parade i ZMBT (Zvijezda možeš biti ti) su nam postali mjerilo svega. Došli smo do toga da smo uništili sve moralno i profesionalno. To se odrazilo i na zdravstvo. Ja sam dio jugoslavenskog sistema koji je iznjedrio najbolje ljekare. Ne vidim da smo poslije rata napravili naučnike. Tada su moral i etike na prvom mjestu. Sada je materijalno nadmašilo profesionalno. Zato nam se ovo dešava. Želite samo zaraditi marku više", poručio je.

Istakao je da je školovanje ljekara vrlo teško te da se on sam školovao skoro 30 godina. Naveo je da je svaki ljekar odgovoran za život čovjeka, ali da se ponekad greške dešavaju.

"I mi smo ljudi i greške se dešavaju", rekao je.

Naveo je da će nadležni utvrditi da li su ljekari odgovorni za smrt Džene Gadžun. Ponovio je da je sistem omogućio da se ljekari ponašaju kako se ponašaju.

Pozvao je skupštinske zastupnike da organizuju tematsku sjednicu na kojoj će se razmatrati rješavanje problema u zdravstvu. Kao primjer da u Kantonu Sarajevo zdravstveni sistem bolje funkcioniše u odnosu na ostatak Federacije, naveo je to da ima najveću stopu vakcinisanih protiv koronavirusa i da je dobro odgovorio na pandemiju koronavirusa.