FOTO
/
Oštećena četiri stabla brijesta na Alipašinom Polju

S
Piše: N. J./Sarajevo-x.com
21.3.2012. u 15:48
0
10
Oštećena četiri stabla brijesta na Alipašinom Polju
0
Dok radnici sarajevskog preduzeća Park sadnjom novih stabala pokušavaju obogatiti zelene površine u glavnom gradu BiH i na taj način dati doprinos današnjem obilježavanju Svjetskog dana zaštite šuma, pojedinci su svojim neprimjerenim i vandalskim odnosom "na svoj način" obilježili današnji dan i uništili četiri odrasla stabla brijesta u Novom Gradu.

Naime, nepoznati počinioci su na Alipašinom Polju, na Trgu solidarnosti, u potpunosti oštetili i uništili četiri krošnje brijesta. Uništavanjem četiri stabla brijesta stara više od 15 godina, čije krošnje su uskoro trebale olistati, uništena je i cjelokupna slika drvoreda u kojem su se ova stabla nalazila. Osim toga, grane krošnje su sječene sjekirom i na vrlo nestručan način tako da je dosta kore oguljeno sa grana. Ovim oštećenjima će vegetacija brijesta, u vrijeme kada je trebala početi, biti dosta otežana i narušena, a grane će biti podložnije razvijanju raznih bolesti.


Radnici Parka su, nakon što su obišli mjesto događaja i evidentirali štetu na stablima, o svemu obavijestili eko-redare, koji su također izašli na teren. Zbog ovakvog vandalskog odnosa prema zelenilu i drveću, koji nažalost nije izostao ni danas, kada ljudi u svijetu više pažnje posvećuju zaštiti drveća i zelenila, iz Parka ponovo ukazuju na odnos pojedinaca prema zelenilu i drveću i mole građane da čuvaju i štite zelenilo, odnosno svoju životnu sredinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: