{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osposobljen teretni željeznički saobraćaj na pruzi Sarajevo - Zenica

18.5.2014. u 14:23
0
1
Osposobljen teretni željeznički saobraćaj na pruzi Sarajevo - Zenica
0
Osposobljen teretni željeznički saobraćaj na pruzi Sarajevo - Zenica
Željeznice FBiH uspjele su sinoć 17./18.05.2014. godine, uz izvanredne napore otkloniti više od 10.000 m³ zemlje u mjestu Modrinje na dionici pruge Kakanj - Lašva, te je uspostavljen teretni saobraćaj na relaciji Sarajevo-Zenica.
Zbog pokidane kontaktne mreže saobraćaj se odvija dizel lokomotivama uz ograničenje mjera opreznosti i uvedenu laganu vožnju od 30 km/h.

U toku noći na pomenutoj relaciji saobraćala su četiri teretna voza. Usljed plavljenja pruge, pojave odrona zemlje, kamena i drugih nanosa željeznički saobraćaj i dalje je potpuno obustavljen na dionici pruge Zenica – Maglaj – Doboj. Posebnu opasnost predstavlja zemljište koje se obrušilo sa minskog polja na pružni pravac Zavidovići-Maglaj.

U poslovnom području Tuzla svi pružni pravci i dalje su blokirani. Međutim, ŽFBiH ostvarile su uslove za dopremu uglja iz Rudnika Dubrave do Termoelektrane Tuzla. Na dionici pruge Bosanska Poljana - Ljubače - Živinice odnesena je kompletna podloga u dužini od 1000 metara. Željezničari vrše intenzivno nasipanje materijala, te je do jutros osposobljeno oko 230 m pruge, a radovi se nastavljaju. Značajna su oštećenja na mostovima, posebno mosta Gostiva na odstojanju Živinice - Donja Višća (prema Banovićima).

U cilju prevencije nastalih šteta i osiguranja bezbjednog odvijanja željezničkog saobraćaja, formiran je krizni štab ŽFBH, a operativne ekipe sa raspoloživom mehanizacijom danonoćno su na terenu.

ŽFBiH naglašavaju da većinu sanacija nisu u stanju same uraditi, te mole za stručnu pomoć nadležnih za ovu oblast.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: