{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osposobljen teretni željeznički saobraćaj na pruzi Sarajevo - Zenica

18.5.2014. u 14:23
0
1
Osposobljen teretni željeznički saobraćaj na pruzi Sarajevo - Zenica
0
Osposobljen teretni željeznički saobraćaj na pruzi Sarajevo - Zenica
Željeznice FBiH uspjele su sinoć 17./18.05.2014. godine, uz izvanredne napore otkloniti više od 10.000 m³ zemlje u mjestu Modrinje na dionici pruge Kakanj - Lašva, te je uspostavljen teretni saobraćaj na relaciji Sarajevo-Zenica.
Zbog pokidane kontaktne mreže saobraćaj se odvija dizel lokomotivama uz ograničenje mjera opreznosti i uvedenu laganu vožnju od 30 km/h.

U toku noći na pomenutoj relaciji saobraćala su četiri teretna voza. Usljed plavljenja pruge, pojave odrona zemlje, kamena i drugih nanosa željeznički saobraćaj i dalje je potpuno obustavljen na dionici pruge Zenica – Maglaj – Doboj. Posebnu opasnost predstavlja zemljište koje se obrušilo sa minskog polja na pružni pravac Zavidovići-Maglaj.

U poslovnom području Tuzla svi pružni pravci i dalje su blokirani. Međutim, ŽFBiH ostvarile su uslove za dopremu uglja iz Rudnika Dubrave do Termoelektrane Tuzla. Na dionici pruge Bosanska Poljana - Ljubače - Živinice odnesena je kompletna podloga u dužini od 1000 metara. Željezničari vrše intenzivno nasipanje materijala, te je do jutros osposobljeno oko 230 m pruge, a radovi se nastavljaju. Značajna su oštećenja na mostovima, posebno mosta Gostiva na odstojanju Živinice - Donja Višća (prema Banovićima).

U cilju prevencije nastalih šteta i osiguranja bezbjednog odvijanja željezničkog saobraćaja, formiran je krizni štab ŽFBH, a operativne ekipe sa raspoloživom mehanizacijom danonoćno su na terenu.

ŽFBiH naglašavaju da većinu sanacija nisu u stanju same uraditi, te mole za stručnu pomoć nadležnih za ovu oblast.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: