BiH
225

Mašinovođe dobrovoljno čiste prugu kod Topčić Polja i Vranduka

Klix.ba
Mašinovođe tokom akcije čišćenja pruge kod Topčić Polja
Grupa mašinovođa iz Zenice i Sarajeva učestvovala je jučer dobrovoljno u akciji čišćenja pruge u Topčić Polju kod Zenice nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile taj kraj.

Topčić Polje je jedno od najteže pogođenih mjesta u BiH.

U akciji je učestvovalo 20 mašinovođa iz direkcije u Sarajevu, te Zenice, a predvodio ih je predsjednik Sindikata mašinovođa Federacije Bosne i Hercegovine Vernes Buljugija.

"Odazvali smo se ovoj akciji u namjeri da raščistimo prugu i pomognemo u uspostavljanju željezničkog saobraćaja. Ovo su teška vremena za našu zemlju i smatramo da trebamo dati svoj doprinos kako bi se život ponovo počeo vraćati svom uobičajenom toku", kazao je sekretar Sindikata mašinovođa Željeznica FBiH iz Zenice.

Akcija čišćenja je organizirana i na dionici pruge između Zenice i Žepča, tačnije u okolici Vranduka. Nakon što je teška željeznička mehanizacija JP Željeznice FBiH i JP Autoceste FBiH uklonila ogromne količine zemlje i mulja koja je kao posljedica klizišta zatrpala prugu, željezničari su se podijelili u manje grupe i maksimalnim zalaganjem uspjeli u svojoj namjeri.

Željezničari su, kako nam je prenio Vlado Soldo, uposlenik Željeznica FBiH, i ovaj put pokazali koliko im je stalo do očuvanja vlastite imovine i cjelokupne privrede.

Željeznice FBiH obavještavaju javnost da će danas u Topčić Polju biti postavljen privremeni putni prijelaz, kako bi stanovništvo moglo prići svojim kućama i odvoziti nanose blata, mulja i ostalog materijala.

Prijelaz će biti osiguran postavljanjem zaštitne kapije za provjeru visine tereta, što će omogućiti njegovo sigurno odvoženje ispod kontaktne mreže. Još jednom upozoravamo stanovništvo koje živi uz dionicu pruge Zenica-Maglaj da je kontaktna mreža pod naponom od 25.000 volti, te da ukoliko moraju vršiti radove na sanaciji svojih kuća u blizini kontaktne mreže, obavezno obavijeste elektrodispečere ŽFBiH na telefon 033 654 460.

Ulažući nadljudske napore željezničari FBiH uspjeli su osposobiti prugu na dionici Zenica – Maglaj i na taj način, u rekordnom roku, uspostavili teretni saobraćaj na relaciji Sarajevo-Zenica-Maglaj, a u saradnji sa ŽRS, Maglaj je povezan i sa Dobojem, saopćeno je ranije iz Željeznica FBiH.

Također, maksimalnim zalaganjem željezničara, uspostavljen je saobraćaj između Tuzle i Doboja, a nastavljaju se radovi na osposobljavanju pruge Tuzla - Brčko.

Probijanjem ovih trasa Željeznice FBiH ostvarile su pretpostavke za rad privrednih subjekata naslonjenih na željeznički saobraćaj.