BiH
108

Užasavajuće: Željezničari velikim naporima čiste pruge, banditi kradu

Klix.ba
Učestale krađe željezničke imovine otežavaju ionako tešku i kompleksnu sanaciju željezničke infrastrukture, koja je teško nastradala usljed poplava koje su pogodile BiH.

U ponedjeljak, 19. maja, oko 22,40 sati na međustaničnom odstojanju Modrinje – Kakanj, otuđeno je oko 700 metara kontaktnog provodnika sa nosećim užetom, tako da je zbog pada kontaktne mreže na prugu od sinoć privremeno, ponovno obustavljen željeznički saobraćaj na dionici Kakanj - Lašva. Ekipe željezničara su danonoćno na terenu sa namjerom da što hitnije osposobe pruge ili dijelove pruga za saobraćanje vozova.

I dalje najteže je stanje u Poslovnom Području Tuzla. Na relaciji Ljubače - Živinice, gdje je rijeka Spreča uništila oko 250 m pruge i pružnog nasipa, nastavlja se sanacija štete.

Nakon sanacije ovog dijela pruge, planirana je sanacija mosta na rijeci Gostelji (Živinice - Donja Višća) i popravka oštećenih mostova i pruge prema Kalesiji i Zvorniku. Istovremeno se vrši raščišćavanje pruge Lukavac Dobošnica i pruge Mramor-Brčko.

Ovim akcijama odazivaju se i nude svoju nesebičnu pomoć, osim zaposlenika Željeznica FBiH i penzioneri te ostali građani.

Ogromnim naporom željezničara koji su vlastitim snagama otklonili na desetina hiljada m³ zemlje, u nedjelju i ponedjeljak, uspostavljen je putnički i teretni saobraćaj na relaciji Zenica - Sarajevo čime je omogućen nesmetan saobračaj na relaciji Sarajevo - Mostar - Čapljina (DG).

Veoma je važno naglasiti da u Poslovnom području Zenica radi kontinuiteta proizvodnje za potrebe ArcelorMittala iz Luke Ploče svakodnevno dolaze robe koje omogućavaju kontinuitet proizvodnje, a vrši se otprema gotovih proizvoda. Svakodnevno se vrši i dostavljanje uglja iz RMU Zenica u Termoelektranu Kakanj.

Željezničari iz PP Mostar organizovali su se za prikupljanje humanitarne pomoći za ugrožena područja i prvi konvoji jutros je krenuo na odredište.